Hlavní obsah

Izrael a Hamás jsou krok od uzavření dohody o příměří, zní od vyjednavačů

Zdá se, že Izrael a teroristická organizace Hamás jsou krok od uzavření rámcové dohody o příměří a rukojmích, uvádí televize CNN s odkazem na svůj izraelský zdroj obeznámený s jednáním. Izraelští představitelé věří, že poslední reakce představitelů Hamásu umožní oběma stranám zahájit podrobná jednání k dosažení dohody, uvedl zdroj. List Haaretz s odkazem na své zdroje napsal, že Hamás už netrvá na úplném příměří v první fázi dohody.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Tank izraelské armády v Gaze

Článek

„Hamás netrvá na úplném příměří v první fázi. V reálu to znamená, že by se mohla realizovat humanitární dohoda a propustit vojáci, ženy a staří a nemocní. Pokud Hamás podmínky dohody poruší, Izrael se bude moci vrátit a bojovat,“ uvedl zdroj deníku Haaretz.

K uzavření dohody vede ale ještě dlouhá cesta. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu musí dát nejprve zelenou vstupu do další fáze jednání. Potrvá několik týdnů, naplněných obtížnými jednáními, než se podaří vyjednat podrobnosti, včetně totožnosti palestinských vězňů, kteří mají být propuštěni výměnou za izraelská rukojmí zadržovaná Hamásem, a posloupnosti propuštění, píše web televize CNN.

Izraelští vyjednavači se mají setkat s vedením židovského státu, včetně Netanjahua, aby rozhodli, zda vstoupí do této fáze podrobných jednání.

Hamás potvrdil, že předal odpověď na izraelský návrh vyjednavačům Kataru a Egyptu. V samostatném prohlášení uvedl, že si s vyjednavači „vyměnil některé nápady“ s cílem zastavit „agresi proti našemu palestinskému lidu“. V pozdějším prohlášení Hamás dodal, že se k izraelskému návrhu postavil „pozitivně“.

Izraelští generálové tlačí Netanjahua do příměří s Hamásem, tvrdí americký deník

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám