Hlavní obsah

Íránské špiony proti Mosadu řídil člen Mosadu

S přiznáním, které zní jako anekdota, přišel bývalý íránský exprezident Mahmúd Ahmadínežád. Z šéfa skupiny íránské tajné služby, která byla vytvořena speciálně pro boj s Mosadem, se vyklubal agent právě této izraelské tajné služby. Ahmadínežád to nyní řekl v rozhovoru se stanicí CNN Turk.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Íránský exprezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

„Založili jsme jednotku pro boj proti Izraeli a osoba, která ji vedla, se ukázala být agentem Mosadu,“ postěžoval si nyní Ahmadínežád s tím, že dotyčný člověk měl na povel dalších 20 izraelských agentů uvnitř íránské zpravodajské služby.

Zmíněná skupina izraelských agentů byla podle Ahmadínežáda zodpovědná za krádež íránských jaderných dokumentů v roce 2018 a také za atentáty na íránské jaderné vědce. Agent Mosadu v čele íránské skupiny pro boj s Mosadem byl podle něj odhalen v roce 2021.

„Izrael organizoval složité operace uvnitř Íránu. Mohli snadno získat informace. A v Íránu o tom stále mlčí,“ postěžoval si Ahmadínežád, který byl prezidentem Íránu v letech 2005 až 2013. Od té doby se do úřadu několikrát pokoušel vrátit, ale duchovními vedená íránská rada dohlížitelů jeho kandidaturu opakovaně neschválila - naposled se tak stalo letos v červnu.

Jeho slova tak mohou být součástí jeho snah vrátit se do vysoké politiky, zároveň ale dokládají zřejmý rozsah izraelské infiltrace do nepřátelského prostředí. Izraelci byli schopni přímo v Teheránu spáchat atentát na lídra Hamásu Ismaíla Haníju a také v Libanonu měli precizní informace o pohybu špiček Hizballáhu, které zlikvidovali i se šéfem teroristické organizace Hasanem Nasralláhem.

Ahmadínežád během své vlády proslul jako zastánce ultrakonzervativního proudu. „Nedělali jsme revoluci, abychom měli demokracii,“ zní například jeden z jeho často připomínaných citátů, který odkazuje na íránskou Islámskou revoluci z roku 1979.

Chameneí po Nasralláhově smrti zmizel do úkrytu

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám