Hlavní obsah

Íránské ponížení

Během několika hodin dostal Írán dvě obrovské rány, které ho ponížily a zároveň zpochybnily jeho roli velmoci v regionu. V noci na středu byl totiž přímo v Teheránu při leteckém úderu zabit šéf teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja a o pár hodin dříve při izraelském útoku na libanonský Bejrút významný velitel Hizballáhu Fuád Šukr. Reportérka The New York Times Farnaz Fassihiová uvedla, že íránští představitelé jsou ze smrti Haníji v naprostém šoku.

Následek izraelského úderu na jihu libanonského BejrútuVideo: Reuters

Článek

„Podle zdrojů jsou íránští představitelé z vraždy Haníji v naprostém šoku, protože je to zároveň obrovská rána pro bezpečnostní pověst Íránu v době, kdy chce v regionu posílit svou moc,“ uvedla Fassihiová na síti X s tím, že íránská státní televize z atentátu obvinila Izrael. Ten se k němu prozatím nevyjádřil.

Smrt šéfa Hamásu podle agentury Reuters oznámilo v prohlášení samo teroristické hnutí, následně ji potvrdily íránské revoluční gardy. K úderu došlo v Teheránu, do kterého z katarského exilu přicestoval Haníja na inauguraci íránského prezidenta Masúda Pezeškjána.

Haníja byl blízkým spojencem Íránu, jehož nejvyšší představitelé nyní jednají o reakci na jeho smrt. Zároveň stál za útokem na jižní Izrael ze 7. října, při němž teroristé zavraždili na 1200 Izraelců, převážně civilistů, a dalších přes 250 odvlekli do Gazy jako rukojmí. Na sto z nich se v Gaze stále nachází, desítky rukojmí jsou ale podle izraelských úřadů již po smrti.

Atentát na šéfa Hamásu. Haníja zemřel při leteckém úderu

Blízký a Střední východ

Úder na velitele Hizballáhu

Krátce před úderem na Teherán izraelská armáda zaútočila na libanonský Bejrút, kde zlikvidovala vysoce postaveného velitele Hizballáhu Šukra. Právě on byl totiž podle Jeruzaléma zodpovědný za úder na fotbalové hřiště v Izraelem okupovaných Golanských výšinách, při němž zemřelo dvanáct dětí a kolem 30 dalších lidí bylo zraněno.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu předem avizoval, že Izrael útok nepřejde mlčky. „Hizballáh za to zaplatí vysokou cenu, jakou dosud nezaplatil,“ uvedl na síti X.

Oba údery jsou pro Írán devastující. Teherán se totiž pasuje na nejen raketovou velmoc v regionu Blízkého východu. Sám není vojensky aktivní, používá však pomyslné prodloužené ruce, kterými jsou právě palestinské teroristické hnutí Hamás a libanonský šíitský Hizballáh, případně Húsíjové v Jemenu, kteří komplikují celosvětový obchod narušováním námořní dopravy v Rudém moři.

KOMENTÁŘ: Izraelské utínání dračích hlav – Alex Švamberk

Komentáře

Zahanbení v Damašku

Na začátku dubna Izrael zostudil Írán také v syrském Damašku, kde byla po vzdušném úderu zničena budova íránského konzulátu. Na místě zemřeli dva íránští generálové a dalších pět důstojníků.

Írán po útoku slíbil tvrdou odvetu a směrem na Izrael vyslal na 170 dronů, 120 balistických raket a 30 řízených střel. Protiútok ale bezprecedentně selhal, Izrael v koalici s Američany nebo Jordánci zničil zhruba 99 procent všeho, co směrem do židovského státu mířilo.

Masivní útok nebyl Íránu k ničemu. K zemi šlo 99 procent všeho, co na Izrael letělo

Blízký a Střední východ

Smrt Sulejmáního

Nejsou to však jediné rány uštědřené Íránu. Teherán totiž před čtyřmi lety zostudily také Spojené státy, které při úderu na irácký Bagdád zkraje ledna 2020 zabily velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního.

Byl považován za geniálního stratéga, přezdívalo se mu Ajatolláhův meč. Kromě armády měl zásadní postavení také v íránské politice. Strategii ovšem nevymýšlel jen pro Teherán, ale také provládní vojska Sýrie nebo hnutí Hizballáh. V minulosti také koordinoval operace s Rusy, kteří dodnes operují v Sýrii, stál také za údery z této země vedené na Izrael.

Američané útočili přímo na příkaz prezidenta, tehdy v Bílém domě seděl Donald Trump.

USA zabily největší vojenskou chloubu Íránu Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám