Hlavní obsah

Írán tvrdí, že je velitel jeho elitních jednotek v pořádku. Na veřejnosti se ale stále neukázal

Velitel íránských elitních jednotek revolučních gard Kuds generál Ismáíl Ghání není mrtev ani zraněn, nechal se v pondělí slyšet jeho zástupce Iráž Masdžedí. Snažil se tak vyvrátit spekulace, které se objevily po izraelském bombardování v libanonském Bejrútu. Samotný Ghání se nicméně neukázal, podle jeho zástupce není třeba k věci vydávat žádné mimořádné prohlášení.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Ismáíl Ghání

Článek

„Těší se dobrému zdraví a pokračuje v plnění svých povinností. Někteří nás žádají, abychom vydali prohlášení. To však není potřeba,“ řekl podle webu Times of Israel (ToI) Masdžedí íránským státním médiím.

Podle zdrojů agentury Reuters přijel Ghání do Libanonu, aby se mimo jiné setkal s Hášimem Safíjuddínem - bratrancem a očekávaným nástupcem zabitého vůdce šíitského teroristického hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha. Se Safijuddínem jeho souputníci od čtvrtečního izraelského náletu na Bejrút nemohou navázat kontakt.

Írán řeší, kam se poděl velitel jeho elitních jednotek

Blízký a Střední východ

Následně se šířily zprávy, že i Ghání byl zraněn, či možná dokonce zabit, uvedl tehdy izraelský kanál Channel 12. Objevily se ale také spekulace, že Ghání byl zadržen kvůli úniku informací izraelské rozvědce. Masdžedí nyní nicméně popřel, že by se Ghání měl se Safijuddínem setkat.

Sedmašedesátiletý Ghání je velitelem jednotek Kuds od roku 2020, kdy nahradil Kásema Solejmáního, který byl zabit 3. ledna téhož roku při útoku amerického bezpilotního letounu u letiště v iráckém Bagdádu.

Decimace vedení Hizballáhu pokračuje. Izrael zabil již 33 velitelů, možný nový vůdce je nezvěstný

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám