Hlavní obsah

Írán trvá na útoku. Obranu Izraele komplikuje geografie

Írán se nevzdává odvety za zabití politického vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji. Plyne to z pondělního vyjádření íránského ministerstva zahraničí. Izrael bude zřejmě čelit společné odvetě Íránu a jeho spojenců, tedy Hamásu, libanonského Hizballáhu, jemenských Húsíů i iráckých milicí, přičemž k útoku mohou být využity i syrské základny.

Foto: Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu u antirakety Arrow 3

Článek

Obranu Izraeli komplikuje nejen možnost útoků z více různých směrů, ale také samotná jeho geografie. Židovský stát je položen níže než sousední Jordánsko a Sýrie, což usnadňuje útoky levnými drony letícími při zemi „rychlostí Hondy Civic“, upozornil bývalý izraelský pilot Naftali Hazony.

O tom, že íránská odveta přijde, nelze pochybovat. Potvrzují to i slova mluvčího íránské diplomacie Násera Kanáního: „Írán usiluje o nastolení stability v regionu, ale to je možné pouze potrestáním agresora a vytvořením odstrašujícího účinku proti avanturismu sionistického režimu.“ Spojením sionistický režim označuje Teherán Stát Izrael. Spojené státy vyzval, jak uvádí ČTK, aby přestaly Izrael podporovat, a dodal, že mezinárodní společenství nesplnilo svou povinnost zajistit regionální stabilitu a mělo by „potrestání agresora“ podpořit.

Íránské ponížení

Blízký a Střední východ

Předpokládá se, že půjde o nějakou variaci dubnového íránského úderu na Izrael. Tehdy to měla být odveta za izraelský útok na konzulát v Damašku, při němž bylo zabito několik íránských vysokých vojenských velitelů. Írán tehdy poslal na Izrael přes 170 dronů, 120 balistických raket a 30 střel s plochou dráhou letu. Naprostou většinu se jich však podařilo zničit, protože Izraeli s jejich likvidací pomohly nejen Spojené státy, ale taky Jordánsko.

Úder bude silnější z více stran a možná na více cílů

Írán se nachází v situaci, která je pro něj v blízkovýchodním prostředí extrémně ponižující. Minulý týden během 24 hodin zahynuli při útocích hned dva prominenti, které podporuje. Nejprve v Bejrútu dvojka Hizballáhu Fuád Šukrí, k čemuž se Izrael přihlásil, a následně přímo v srdci Teheránu šéf Hamásu Ismaíl Haníja. Tento atentát Izrael oficiálně nekomentoval.

Institut pro studium války (ISW) předpokládá, že nynější odvetný úder bude ještě silnější než ten dubnový. Uvedl čtyři scénáře, které může Írán použít, aby měl větší dopad.

Teherán může vypálit ještě větší množství dronů a střel, přičemž tentokrát nebudou vystřelované jen z území Íránu, ale i z území pod kontrolou jeho spojenců, tedy z Libanonu z míst kontrolovaných Hizballáhem a z jihozápadu Sýrie, který kontroluje vláda prezidenta Bašára Asada. Dále z Iráku a z oblastí Jemenu ovládaných šíitskými Húsíji.

Už útok z více směrů, tedy ne jen ze severovýchodu přes Irák a Sýrii nebo přes Jordánsko, ale také ze severu a z jihovýchodu, více zatíží izraelskou protivzdušnou obranu. Ta bude muset reagovat na více střel z více směrů. Rakety a drony vypálené z Libanonu a ze Sýrie navíc letí na Izrael kratší dobu, což snižuje reakční dobu.

Írán může také změnit cíle v Izraeli a zvýšit jejich počet. V dubnu se soustředil především na dvě odlehlé základny, nyní by jich mohlo být více a mohlo by se na ně mířit z více stran.

Podle ISW může Írán současně spustit útok iráckých šíitských milicí na americké síly zejména v Sýrii, ale také v Iráku. To by mohlo vést Američany k tomu, že místo likvidace střel vypálených na Izrael se budou soustřeďovat prioritně na ochranu vlastních základen.

Poslední velmi nebezpečnou variantou je možnost, že by odvetné údery nepřišly naráz, ale během několika dnů. To by nejen vystavilo Izrael většímu tlaku, ale také by mohla ochabnout snaha spojenců pomáhat při několikátém úderu, protože by nebylo jasné, který je hlavní. Navíc to umožňuje útočníkovi pružně měnit místa dalších útoků podle úspěchu dosavadních. Více opakovaných úderů by však obě strany přibližovalo válce, kterou si zřejmě Írán nepřeje.

Nebezpečí pomalých dronů

Bývalý izraelský pilot Naftali Hazony, který působí u speciálních sil, upozornil, že nebezpečí představují kvůli poloze Izraele pomalu letící drony. Právě proto podle něj v sobotu Izrael útočil na syrské letiště Al-Dabaá ležící u Al-Kusajru, kde se podařilo zabít velitele Hizballáhu zapojeného do íránského programu vývoje dronů. Jeho účelem mohlo být odložit případný útok na Izrael.

Hazony upozornil, že izraelský systém protiraketové obrany je různě účinný proti různým typům zbraní útočících z různých směrů. Systémy Arrow a Davidův prak mohou likvidovat balistické rakety letící rychlostí skoro 7000 km za hodinu, ale jsou méně účinné proti dronům, které se pohybují rychlostí osobního auta. Důvodem je geografie. Sousední země leží výše, což jim dává výhodu při útocích. Drony letící při zemi na libanonské nebo syrské straně hranice jsou obtížně zjistitelné izraelskými radary, protože neletí po vysoké balistické křivce, kdy je nutno v rámci co největšího dostřelu, aby raketa byla vypálena pod úhlem 45 stupňů.

Drony ze Sýrie a Libanonu však mohou letět ve stínu hor a dají se na rozdíl od těch vypálených z Pásma Gazy zjistit až na poslední chvíli. „Izrael může s pomocí střel Arrow ovládnout nebe, ale nemůže ovládnout hory. Nízkoletící levné drony mohou změnit život u hranic v peklo,“ uvedl Hazony. Proti nim lze použít střely krátkého doletu SHORAD, jenomže Izrael se soustředil na systémy s raketami Arrow. Železná kopule s levnějšími raketami funguje lépe v otevřeném rovinatém prostředí. Drony letící rychlostí 185 km/h jsou problémem i pro stíhačky. Jsou příliš pomalé, a navíc letí příliš nízko. Při letu při zemi v hornatém prostředí je radary letadel proti zemi těžko detekují.

To sice neznamená, že by tyto drony vůbec nešly likvidovat, ale dostávají izraelskou protivzdušnou obranu do složité situace. Navíc žádný systém není schopen zlikvidovat všechny přilétající rakety a střely.

Rostou obavy z většího konfliktu a kombinovaného útoku na Izrael

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám