Hlavní obsah

Írán řeší, kam se poděl velitel jeho elitních jednotek

Bejrút

Íránská média řeší, kam se ztratil velitel elitních jednotek revolučních gard Kuds generál Ismáíl Ghání. Šíří se zprávy, že byl zraněn, či možná dokonce zabit při izraelském bombardování v Bejrútu, uvedl izraelský kanál Channel 12.

Foto: TTA KENARE / AFP , Profimedia.cz

Velitel jednotek Kuds Sboru islámských revolučních gard Ismáíl Ghání

Článek

„Samotný fakt, že úřady v Teheránu dosud nevydaly oficiální prohlášení o jeho stavu, zvyšuje fámy a podezření, že mohl být skutečně zraněn,“ uvedl Channel 12. Mlčení úřadů je podle něj v takovém případě neobvyklé.

Kanál připomněl, že New York Times s odkazem na tři oficiální zdroje z Íránu uvedl, že Ghání minulý týden skutečně dorazil do Bejrútu.

„V Libanonu prověřují, zda byl Ghání zasažen při jednom z bombových útoků v Bejrútu,“ napsal Channel 12.

FOTO: Trosky budov v Bejrútu po izraelských náletech

Blízký a Střední východ

Íránský zpravodajský web Tabanak podle Channelu 12 v sobotu kritizoval postup úřadů: „Veřejné mínění čeká na zprávu, že je náš generál naživu a v dobrém zdraví.“ Další zpravodajský web si pospíšil se zveřejněním dlouhé biografie o Gháního životě a práci.

Podle New York Times přijel Ghání do Libanonu, aby se setkal s vysokými představiteli šíitského teroristického hnutí Hizballáh a pomohl jim vypořádat se s těžkými údery, které organizaci zasadily jednotky izraelské armády.

„Naposledy byl viděn na veřejnosti v neděli při návštěvě, která byla zdokumentována a zveřejněna v médiích v Íránu,“ uvedl Channel 12 s tím, že nebyl spatřen ani na vysoce medializované páteční veřejné modlitbě íránského duchovního vůdce ajatolláha Alí Chameneího.

Íránský ajatolláh Chameneí po pěti letech vede mimořádnou veřejnou modlitbu

Blízký a Střední východ

Sedmašedesátiletý Ghání je velitelem jednotek Kuds od roku 2020, kdy nahradil Kásema Solejmáního, který byl zabit 3. ledna téhož roku při útoku amerického bezpilotního letounu u letiště v iráckém Bagdádu.

Situace v Libanonu prudce eskalovala v polovině září po explozích tisíců komunikačních zařízení využívaných Hizballáhem a po následném rozsáhlém izraelském bombardování libanonských pozic Hizballáhu, při němž bylo zabito mnoho členů vedení tohoto hnutí včetně jeho vůdce Hasana Nasralláha.

V sobotu se objevila zpráva, že je nezvěstný i jeho možný nástupce Hášim Safíjuddín. Podle některých informací se měl Ghání nacházet právě s ním.

V pondělí izraelská armáda zahájila pozemní operaci na jihu Libanonu s tím, že jde o „omezenou, lokalizovanou a cílenou“ akci ve snaze zničit působiště teroristického hnutí Hizballáh poblíž hranic, odkud ostřeluje sever Izraele. Akci podporují izraelské vzdušné síly a dělostřelectvo, bombardují zejména jižní předměstí Bejrútu.

Decimace vedení Hizballáhu pokračuje. Izrael zabil již 33 velitelů, možný nový vůdce je nezvěstný

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám