Hlavní obsah

Írán může brzy zaútočit přímo na Izrael, tvrdí izraelská tajná služba

Írán se rozhodl přímo zaútočit na Izrael a může tak učinit během několika příštích dní, domnívá se izraelská tajná služba. Na sociální síti X to dnes uvedl reportér serveru Axios Barak Ravid s odvoláním na dva zdroje ze zpravodajské komunity.

Foto: Profimedia.cz

Letoun íránských sil

Článek

Útok má být odvetou za zabití vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníju koncem července v Teheránu, dodal Ravid. Z Haníjovy smrti Hamás i Írán obviňují Izrael, který se k odpovědnosti nepřihlásil, ale ani ji nepopřel.

Podle Ravida by se odvetný útok mohl odehrát ještě před jednáním o dohodě o izraelských rukojmích, které zadržuje Hamás. Toto jednání se má uskutečnit 15. srpna.

Smrt Haníji vyvolala hrozby pomsty vůči Izraeli a podnítila další obavy, že konflikt v Pásmu Gazy, kde Izrael válčí proti Hamásu, se změní v širší blízkovýchodní válku.

Konflikt v Pásmu Gazy vyvolal bezprecedentní teroristický útok Hamásu na Izrael, při němž loni 7. října zahynulo na 1200 lidí. Dalších zhruba 250 osob teroristé odvlekli na území Pásma Gazy. Izraelská vojenská ofenziva si od té doby vyžádala podle palestinských zdrojů životy téměř 40 000 Palestinců.

Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích výměnou za palestinské vězně. V zajetí zůstává zhruba 120 rukojmích, ne všichni jsou ale živí. Další kolo jednání o propuštění rukojmích výměnou za palestinské vězně a příměří v Pásmu Gazy by se mělo konat ve čtvrtek.

Agenti v zeleném se skrývali ve stromech. Jak Mossad zlikvidoval šéfa Hamásu

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám