Hlavní obsah

Húsíové zasáhli v Adenském zálivu polskou nákladní loď

Jemenští šíitští povstalci Húsíové v Adenském zálivu zasáhli dvěma protilodními střelami nákladní loď Verbena, což způsobilo požár. Jeden civilní člen posádky byl vážně zraněn a letecky evakuován. Na síti X o tom informovalo regionálního velitelství americké armády CENTCOM.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zasažená loď podle CENTCOM plula pod vlajkou Palau, má ukrajinského vlastníka a provozuje ji polská firma. Při zásahu byla poškozena a na palubě propuklo několik požárů, s nimiž posádka stále bojuje. Jeden námořník byl vážně zraněn a letecky evakuován na jiné plavidlo, kde mu bude poskytnuta lékařská péče. Loď naposledy kotvila v Malajsii, vezla dřevo a měla namířeno do Itálie.

„Pokračující bezohledné chování Íránem podporovaných Húsíů ohrožuje regionální stabilitu a životy námořníků v Rudém moři a Adenském zálivu,“ uvedl CENTCOM v prohlášení. „Húsíové tvrdí, že tak činí na podporu Palestinců v Pásmu Gazy, ale že se zaměřují na státní příslušníky třetích zemí, kteří nemají s konfliktem v Pásmu Gazy nic společného, a ohrožují jejich životy,“ dodal.

Šíitští povstalci Húsíové ovládli za občanské války v Jemenu, která trvá od roku 2014, velkou část země včetně hlavního města Saná. Od listopadu útočí na nákladní lodě v oblasti Rudého moře i Adenského zálivu a tvrdí, že tak činí v solidaritě s Palestinci v Pásmu Gazy, kde Izrael pokračuje v ofenzivě.

Jemenští Húsíové zajali jedenáct pracovníků OSN

Svět

Šíitští rebelové podporovaní Íránem tvrdí, že útočí jen na izraelská plavidla či na lodě jeho spojenců, jako jsou Spojené státy, terčem jejich raket a dronů se však opakovaně staly i lodě, které nemají s Izraelem žádnou spojitost.

Útoky povstalců na lodě v Rudém moři významně narušily světovou lodní přepravu a přinutily řadu společností, aby svá plavidla posílaly raději delší a dražší trasou kolem jižní Afriky.

Spojené státy spolu s Británií na útoky reagovaly vzdušnými údery na pozice povstalců v Jemenu, dosud se jim je však nepodařilo zcela zastavit. V oblasti také působí mezinárodní námořní koalice na ochranu lodní dopravy.

Húsíové řádí, zasáhli další nákladní loď

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám