Hlavní obsah

Húsíové řádí, zasáhli další nákladní loď

Jemenským Húsíům se podařilo protilodní balistickou střelou zasáhnout kontejnerovou loď M/V Tavvishi. Oznámilo to americké velitelství v oblasti Blízkého východu CENTCOM. Húsíové se chlubí, že zaútočili i na britský torpédoborec.

Foto: Profimedia.cz

Britský torpédoborec HMS Diamond

Článek

„Za posledních 24 hodin Íránem podporovaní Húsíové vypálili do Adenského zálivu dvě protilodní balistické rakety. Jedna zasáhla M/V Tavvishi Švýcarskem vlastněnou a provozovanou kontejnerovou loď plující pod liberijskou vlajkou. Druhá byla úspěšně zničena koaliční lodí. M/V Tavvishi ohlásila škody, ale pokračuje v plavbě“ uvedla CENTCOM.

Dodal, že nešlo o jediný útok: „Separátně Húsíové vypálili jednu protilodní balistickou raketu a jednu protilodní střelu s plochou dráhou letu do Adenského zálivu. Obě střely zasáhly Německem vlastněnou a provozovanou nákladní loď M/V Nordernay plující pod vlajkou Antiguy a Barbadosu. M/V Nordernay utrpěla škody, ale dál pluje.“

Britská agentura pro námořní bezpečnost Ambrey už v noci uvedla, že loď plující pod vlajkou Antiguy a Barbudy zasáhla raketa asi 150 kilometrů jihovýchodně od Adenu. Požár, který střela způsobila, se podařilo dostat pod kontrolu.

Američané také zničili nad Adenským zálivem jeden dron a později dvě protizemní střely s plochou dráhou letu a jedno odpalovací zařízení na území Jemenu kontrolovaném Húsíi.

Jemenští rebelové se přihlásili k oběma útokům na obchodní lodě a současně prohlásili, že vyslali balistické střely také na britský torpédoborec HMS Diamond v Rudém moři. Britské ministerstvo obrany to popřelo.

Húsíové zasáhli ropný tanker v Rudém moři

Blízký a Střední východ

Jemenští Húsíové zajali jedenáct pracovníků OSN

Svět

Výběr článků

Načítám