Hlavní obsah

Hizballáh nebude bránit území Libanonu, ale přepadat izraelské jednotky. Rezoluci OSN neplnil

Hizballáh se vrátí k taktice přepadů ze zálohy, plyne z vyjádření náměstka generálního tajemníka Hizballáhu šajcha Naíma Kásima. Ve svém projevu 15. října popsal, jak se bude teroristická skupina bránit. Současně přiznal, že Hizballáh se nestáhl od izraelských hranic, jak mu to nařizovala rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1701 schválená po válce Izraele s Hizballáhem v roce 2006.

Foto: Al Manar TV, Reuters

Naím Kásim při vystoupení v televizi

Článek

Kásim popřel, že by Hizballáh selhal při obraně jihu Libanonu před Izraelem. Uvedl, že Hizballáh má jinou organizační strukturu a jiné úkoly než regulérní armáda. Obrana územní celistvosti tudíž není jeho úkolem. Místo toho se soustředí na přepady izraelských jednotek vstoupivších na libanonské území. Vrátí se tedy k partyzánské taktice přepadů, kterou užíval na počátku své existence.

Kásim ve svém třetím projevu v televizi Al-Manar po smrti Nasralláha zopakoval, že Hizballáh je ochoten jednat o příměří, ale nevěří tomu, že by Izrael dohodu dodržoval. Současně sdělil, že příměří musí zahrnovat i příměří v Pásmu Gazy. Kásim také řekl, že Hizballáh letos odmítl výzvy mezinárodních vyjednavačů, kteří ho vyzvali, aby se stáhl deset kilometrů od izraelsko-libanonské hranice. Rezoluce RB OSN 1701 přitom zavazovala Hizballáh stáhnout se za řeku Lítání, která teče 29 km od libanonsko-izraelské hranice. Tam mohly kromě modrých přileb působit jen síly pravidelné libanonské armády.

Kásim označil střet s Izraelem za existenční. Podle něj Izrael chce zničit vedení a schopnosti Hizballáhu, aby nemohl čelit izraelským operacím, jež by „ukončily existenci Hizballáhu“. Tvrdí, že Izrael chce mít v Libanonu vládu, která zemi povede podle izraelských představ. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nedávno vyzval Libanonce, aby využili oslabení Hizballáhu a vymanili se z jeho vlivu. Kásim zase vyzval, aby Izrael a USA nechaly jít Libanon svou cestou.

Kásim, který se stal novou veřejnou tváří Hizballáhu po Nasralláhovi, současně uvedl, že Hizballáh už získal zpět svou operační sílu a obnovil organizační schopnosti. Velitelské posty byly prý po sérii izraleských akcí opět doplněny.

Toto tvrzení však není jak ověřit a Institut pro studium války naznačil, že může být jen propagandistickým tlachem pro příznivce Hizballáhu, aby nepochybovali o síle a schopnostech hnutí, jež čelilo tvrdým úderům Izraele zejména ze vzduchu. Nejenže bylo zabito mnoho jeho velitelů na všech úrovních, ale byly také zničeny zásoby zbraní. Izrael se zaměřil především na elitní síly Radván.

Zlikvidovali jsme Nasralláhova nástupce, potvrdil Netanjahu. Libanonce vyzval ke vzpouře

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám