Hlavní obsah

Hizballáh kolem poledne vypálil na izraelskou Haifu stovku raket

Aktualizováno

Na izraelské město Haifa mířilo v úterý kolem poledne středoevropského času na 100 raket, uvedla izraelská armáda. K útoku se přihlásilo libanonské šíitské hnutí Hizballáh. Nejméně jeden člověk je zraněný.

Hizballáh kolem poledne vypálil na izraelskou Haifu stovku raketVideo: Reuters

Článek

„Izraelská armáda tvrdí, že z Libanonu bylo na oblast Haify odpáleno dalších 20 raket, čímž se celkový počet projektilů vypálených Hizballáhem na město během půl hodiny zvýšil na více než 100.  Podle armády byly některé rakety zachyceny protivzdušnou obranou,“ hlásil v úterý web Times of Israel (ToI) s tím, že jde o nejrozsáhlejší útok na toto severoizraelské město od začátku války.

Haifa je s více než 290 tisíci obyvateli třetím nejlidnatějším městem Izraele.

Libanonské hnutí Hizballáh v úterý oznámilo, že v posledních dnech navýšilo své údery na Izrael. V předtočeném televizním projevu to podle agentur řekl Naím Kásim, úřadující šéf hnutí. Podle něj se Hizballáh ani nechystá stáhnout ze svých pozic na jihu Libanonu, kde Izrael zahájil svou pozemní ofenzivu.

Foto: Reuters

Hizballáh kolem poledne vypálil na izraelskou Haifu stovku raket

Zabili jsme v Libanonu dalšího šéfa Hizballáhu, hlásí Izraelci

Blízký a Střední východ

Kásim uvedl, že se Hizballáhu podařilo překonat ztráty, které zasadily jeho velitelské struktuře izraelské údery, které označil za bolestné. Podle něj jsou velení a komunikace hnutí dobře organizované.

„Všechny posty byly obsazeny. Žádné funkce nejsou volné,“ řekl Kásim. Hizballáh se ani nemíní vzdát či opustit svá stanoviště. „Naši bojovníci stojí na hranici,“ uvedl Kásim.

Hnutí však zatím nevybralo nástupce svého generálního tajemníka Hasana Nasralláha, kterého Izrael zabil při bombardování předměstí Bejrútu. Kásim neřekl, kdy Hizballáh svého nového šéfa vybere.

Hizballáh vede útoky na Izrael od loňského 8. října a pomáhá tak svému spojenci, teroristickému hnutí Hamás, které válčí s izraelskou armádou v Pásmu Gazy. Podle libanonského ministerstva zdravotnictví za rok bojů zemřelo v zemi přes 2000 lidí. Údaj nerozlišuje mezi civilisty a ozbrojenci. Na izraelské straně si boje vynutily evakuaci na 60 tisíc lidí z pohraniční oblasti s Libanonem.

Foto: Shir Torem, Reuters

Poškozený činžovní dům v Kirjat Jam v severním Izraeli

Foto: Ayal Margolin, Reuters

Rakety vypálené z Libanonu na severní Izrael

Nechoďte na pláž. Izraelská armáda se chystá zahájit operace na jižním pobřeží Libanonu

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám