Hlavní obsah

Francie posílá do východního Středomoří vrtulníkovou výsadkovou loď

Do konce týdne by měla dorazit do východního Středomoří francouzská vrtulníková výsadková loď Dixmude. Podle agentury Reuters vyrazila z Toulonu, který je jejím domovským přístavem.

Francouzská vrtulníková výsadková loď na záběrech z ledna 2024Video: Reuters

Článek

Dixmude zaujme pozici poblíž libanonských výsostných vod pro případ, že by padlo rozhodnutí o evakuaci cizích státních příslušníků z Libanonu. Francouzské pasy má podle agentury Reuters zhruba 20 000 lidí, kteří tam žijí.

Paříž by nejspíš rozhodla o jejich evakuaci v případě, že by v Libanonu vypukla „totální válka“ mezi Izraelem a teroristickým šíitským Hizballáhem, poznamenala agentura. Dočasné útočiště by nejspíš našli na Kypru a možná také v Turecku.

Dixmude je třetí vrtulníková výsadková loď třídy Mistral, které loděnice pro francouzské námořnictvo postavily. Může nést 16 těžkých vrtulníků, jako například Eurocopter Tiger nebo 35 lehkých vrtulníků.

Umíral pomalu a bolestivě, popsali Izraelci Nasralláhův konec

Blízký a Střední východ

Je vyzbrojena mimo jiné dvěma dvojitými raketomety Simbad určenými pro protiletadlové řízené střely velmi krátkého dosahu Mistral. Pro pozemní invaze může mít k dispozici 40 tanků Leclerc, 70 obrněných vozidel a několik vyloďovacích člunů.

Izraelská armáda v úterý na jihu Libanonu zahájila pozemní operaci, kterou označila za omezenou a přesně cílenou akci zaměřenou na zničení pozic Hizballáhu. Se stejným cílem Izrael bezmála dva týdny intenzivně bombarduje Libanon. Útoky podle libanonského premiéra Nadžíba Míkátího už vyhnaly z domovů zhruba milion lidí. Také Hizballáh v úterý vypálil několik raket na severní a střední Izrael a uvedl, že terčem bylo mimo jiné sídlo tajné služby Mossad.

Izraelská armáda vpadla do Libanonu. Ničí Hizballáh v pohraničních vesnicích

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám