Hlavní obsah

Expert: Exploze pagerů Hizballáhu je majstrštyk

Izrael explozemi pagerů a vysílaček Hizballáhu ukázal, že patří ke zpravodajské špičce, míní expert na islámský terorismus Josef Kraus. Takto plošný útok ale považuje z politického i lidského pohledu za sporný.

Výbuch komunikačního zařízení HizballáhuVideo: Reuters

Článek

Už se dá říci, kdo stojí za výbuchy pagerů a vysílaček v Libanonu?

Veřejně to není známo, ale všechny indicie ukazují na Izrael. Takový masivní a spektakulární útok dokáže provést jen několik států: Rusko, USA, Čína nebo Izrael. Také platí: Cui bono? Tedy v čí prospěch se to děje?

V zájmu Číny a Ruska to není. USA na něco takového v tuto chvíli nemají pomyšlení, protože kvůli volbám se soustředí na své vlastní dění. Ještě před půl rokem by se Bílý dům proti této akci důrazně vymezil, ale nyní nechce zabředávat do zahraniční politiky, aby nepoškodil svou demokratickou kandidátku. To je také jedno z možných vysvětlení, proč k tomu útoku došlo zrovna nyní.

Pagery a vysílačky s výbušninami dodal Izrael. Vymyslel si kvůli tomu maďarskou firmu

Svět

Proč se k tomu Izrael nehlásí?

Protože nikdy nekomentuje takovéto aktivity. Nekomentoval to, ani když došlo k cílené likvidaci velitelů Hizballáhu. A tady šlo o masový plošný útok, který dopadl i na civilní obyvatelstvo. Jsou tu tisíce zraněných a řada mrtvých, což z toho dělá jeden z největších teroristických útoků. A proto je logické, že se k tomu nebude hlásit.

K čemu takový útok může Izraeli posloužit?

Je otázkou, zda byl takový efekt zamýšlený, nebo Izrael neodhadl distribuční síť Hizballáhu, že se to dostane i mezi civilisty, nebo mu to bylo jedno. Cílem bylo demonstrovat sílu a schopnosti. To se mu povedlo. A zároveň vytváří atmosféru strachu v libanonské společnosti. Což se také povedlo. Mluvil jsem s řadou lidí v Libanonu a všichni jsou tam vystrašení, protože nikdo neví, kdo dál bude cílem. Dalším motivem je snaha paralyzovat vedení Hizballáhu, protože jestliže je řada velitelů hnutí zraněná nebo zneškodněná, tak se mu bude hůře dělat odveta.

Dá se nějaká odplata čekat?

Určitě, protože takovýto plošný útok nemá obdoby, a Hizballáhu nezbývá nic než udělat odvetu, už jen proto, aby si udržel úctu svých lidí a spojenců. Jinak by to znamenalo slabost a neschopnost. Vzhledem k tomu, že si dlouhodobě buduje auru, že je největším nestátním aktérem na Středním východě, tak čekám, že nějaká odveta přijde, jinak ho nebude nikdo brát vážně.

Izrael při úderu v Bejrútu zabil šéfa elitních sil Hizballáhu

Zahraniční

Zvýšilo to riziko války na Blízkém východě?

Určitě to hrozí, byť stále trvá, že ani Hizballáh, ani Írán otevřenou válku nechtějí. Ale může se to stát, protože když si hrajete se sirkami, tak může dojít k požáru, i když ho nechcete.

A chce válku Izrael?

Cílem izraelské vlády je pokračovat v konfliktu v Pásmu Gazy. Ten se nevyvíjí správným směrem, rukojmí stále nebyla osvobozena. A ta operace pošramocuje izraelskou pověst, protože tam dochází k plošné destrukci a civilním ztrátám. A toto se hodí na odvedení pozornosti a na vytvoření tlaku na spojence, aby v případě konfliktu dodávali zbraně. Také v tom může být osobní motiv izraelského premiéra, pod kterým se dlouhodobě houpe židle a kterému hrozí vyšetřování.

V čem je ta akce s pagery nová?

Tím, jak je masová, protože doposud byly takové útoky cílené na velitele. Nové je i to použití komunikační technologie – i když i dříve se používala nástražná zařízení v telefonech, ale spíše telefony sloužily k lokalizaci cíle a ten byl eliminován například dronem.

Dozvíme se podle vás, jak to bylo uděláno?

Spíše ne, protože Izrael to bude tajit jako své operační know-how. Možná se dozvíme něco o aktérech, kterým se podařilo dostat do dodavatelského řetězce nebo výroby a implementovat výbušninu do toho zařízení. Ale zůstane neznámé, jak dokázal Izrael zjistit, že Hizballáh bude kupovat tato zařízení, jak je bude distribuovat a kdy a jak do výroby vstoupil, jak tam dostal výbušninu a kdy ji inicioval. Pager funguje na radiových vlnách, a proto k iniciaci muselo dojít přímo v terénu pomocí izraelských agentů. To jsou citlivé detaily, které se nikdy nedozvíme.

Mosad dal zřejmě do pagerů Hizballáhu výbušninu Pentrit

Blízký a Střední východ

Nehrozí, že si takovéto nové způsoby boje osvojí teroristé?

Určitě, protože nyní se ozkoušelo, že to funguje. Ale náročnost takové akce je tak vysoká, že ji zvládnou jen státy s vyspělou zpravodajskou službou, a těžko se do ní bude pouštět teroristická organizace. Je ale jasné, že Hizballáh bude muset přehodnotit způsob komunikace. Protože nákup komunikačních zařízení v zahraničí se ukázal jako nové, velké bezpečnostní riziko. Hizballáh nechtěl používat klasické telefony kvůli odposlechům a geolokaci a oblíbil si pagery, které se nedaly zjistit. Budou se muset inspirovat čelnými představiteli Hamásu, kteří žádné mobily nevlastní nebo je v rychlosti mění, aby nebylo možné je lokalizovat a poté likvidovat. Ale těžko se takováto akce bude znovu opakovat, protože se na to připraví.

Ta akce rozděluje společnost. Někteří říkají, že to byl majstrštyk, jiní, že je to neodpovědnost. Kam se kloníte vy?

Technologicky to byl majstrštyk jako prezentace síly, ale zároveň to byla neodpovědnost kvůli plošným škodám. Izrael si byl očividně jistý, že mu to politicky a morálně projde. Upřímně, kdyby to udělaly USA, tak by z toho byl celosvětový poprask a ihned by z toho bylo vyšetřování v Kongresu. Uvidíme, co to přinese. Určitě to nepřispěje k záchraně rukojmí z Gazy a k ukončení konfliktu. Pokud ale bylo cílem vyvolání celoregionální války a eskalace napětí, tak k tomu to přispělo. Jestli je to strategicky vhodné, to si musí spočítat Izraelci sami.

Izraelští vojáci na Západním břehu shazovali těla ze střech

Svět

Výběr článků

Načítám