Hlavní obsah

Egypt nařídil aerolinkám, aby se ve čtvrtek brzy ráno vyhýbaly Íránu

Egyptské úřady vyzvaly své letecké společnosti, aby se ve čtvrtek ráno vyhnuly letům íránským vzdušným prostorem. Podle agentury Reuters, která se odvolává na informace egyptské televize Al-Káhira, totiž íránské úřady oznámily v danou dobu vojenské cvičení. Teherán přitom od minulého týdne hrozí Izraeli odplatou za smrt šéfa politického křídla palestinské teroristické organizace Hamás Ismáíla Haníji, kterou židovskému státu připisuje.

Foto: Profimedia.cz

Letoun EgyptAir na letišti v libanonském Bejrútu, odkud se vrátil domů do Káhiry.

Článek

Íránskému vzdušnému prostoru se mají aerolinky vyhnout ve čtvrtek ráno od tří do šesti hodin SELČ. „Nebudeme přijímat žádný letový plán s přeletem tohoto území,“ oznámily podle agentury Reuters egyptské letecké úřady.

Podobná opatření pro civilní letecké společnosti vyhlásil také Írán, který je odůvodnil vojenským cvičením. Podle Reuters rozeslal Teherán obdobné varování i dalším zemím.

Íránští představitelé tvrdí, že se chystají potrestat Izrael za explozi, kvůli níž zahynul v Teheránu šéf politického křídla Hamásu Haníja. Írán připisuje útok Izraeli, který to nekomentoval. Podle analytiků by Írán mohl podniknout masivní úder ze vzduchu za použití raket a dronů, podobně jako letos v dubnu poté, co Izrael vybombardoval budovu íránského konzulátu v syrském Damašku a zabil několik příslušníků íránských revolučních gard.

Přípravy na válku s Izraelem vrcholí. Írán už dostává od Ruska systémy protivzdušné obrany

Blízký a Střední východ

Mnoho leteckých společností podobně jako tehdy reviduje své letové řády, aby se vyhnuly íránskému a libanonskému vzdušnému prostoru, a zároveň odvolávají lety do Izraele. Obávají se totiž širšího konfliktu poté, co židovský stát zlikvidoval také číslo dvě libanonského teroristického hnutí Hizballáh Fuáda Šukra v Bejrútu. Obavy má také Jordánsko, které už v neděli požádalo všechny aerolinky přistávající na jeho letištích, aby své stroje vybavily palivem na 45 minut navíc, než je běžné nutné, aby mohly být mimořádně odkloněny.

Kvůli omezení leteckých společností ale na 150 000 Izraelců uvázlo v zahraničí. Izraelské aerolinky naopak posilují spoje, aby je dostaly domů.

Írán varoval Izrael přes Maďarsko: Zaútočíme!

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám