Hlavní obsah

Drony z Iráku zabíjely izraelské vojáky

Dva izraelští vojáci zahynuli a 24 dalších bylo zraněno při dronovém útoku z Iráku na vojenskou základnu na Golanských výšinách. Podle webu listu The Jerusalem Post dva ze zraněných jsou ve velmi vážném stavu. Je to poprvé od začátku války mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutí Hamás loni v říjnu, co se iráckým šíitským milicím podařilo zasáhnout objekty izraelské armády a způsobit jí ztráty na životech

Foto: Mohammed Aty, Reuters

Šíitské milice podporované Íránem oslavují v irácké Basře íránský útok na Izrael z 1. října 2024.

Článek

Izraelské základny na Golanách v minulých měsících a týdnech ostřelovalo libanonské teroristické hnutí Hizballáh. Tentokrát ale dva bezpilotníky nesoucí výbušniny přiletěly z Iráku.

Jeden dron se podle webu The Times of Israel podařilo sestřelit, druhý ale zasáhl vojáky. Armáda nyní vyšetřuje, proč první bezpilotník spustil protiletecký poplach, ale druhý nikoliv.

Drony podle izraelské armády vypustily šíitské milice podporované Íránem, které operují na území Iráku. Skupina, která si říká Islámský odpor v Iráku a přihlásila se k útoku, tvrdí, že na izraelské vojáky poslala tři bezpilotníky.

Íránský ajatolláh Chameneí po pěti letech vede mimořádnou veřejnou modlitbu

Blízký a Střední východ

Izraelská armáda v pátek uvedla, že v noci letectvo zlikvidovalo dron, který vstoupil do jejího vzdušného prostoru v údolí Bejt Še'an na severu země. Minulý týden dron z Iráku zasáhl přístav Ejlat, způsobil tam škody a zranil dva lidi.

Podobným dronovým útokům čelí i američtí vojáci rozmístění v Iráku. Také na ně se zaměřují šíitské milice.

Biden: USA a Izrael probírají možné útoky na íránská ropná zařízení

Amerika

Výběr článků

Načítám