Hlavní obsah

Drama v Gaze: Odvážná záchranná akce se Izraelcům málem zvrtla

Izrael odhalil zákulisí záchranné akce, při níž armáda zachránila z Pásma Gazy čtyři rukojmí, které teroristické hnutí Hamás uneslo 7. října z festivalu Nova. Podle představitelů šlo o koordinovanou akci, která se zvrtla tak, že málem selhala. Informuje o tom americký list The Wall Street Journal (WSJ).

Izraelská armáda zveřejnila záběry ze záchrany čtyř rukojmíchVideo: Reuters

Článek

Zelenou dostala záchranná akce v sobotu. Izrael na ni nasadil dvě zásahová komanda speciální jednotky Jamam na dvou místech v Nusajrátu ve střední části Pásma Gazy, kde Hamás držel čtyři rukojmí.

Armáda se rozhodla jednat ve chvíli, kdy to ozbrojenci nejméně očekávali – za bílého dne v půl dvanácté dopoledne. Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Daniel Hagari uvedl, že vojáci doufali, že tím získají výhodu.

Foto: Reuters

Izraelská armáda zveřejnila záběry ze záchrany čtyř rukojmích

Podle Hamásu členové obou izraelských komand byli převlečeni do civilu, Hagari tuto informaci podle amerického listu odmítl komentovat. Jde ovšem o taktiku, kterou izraelské speciální složky použily už dříve, uvedl WSJ.

Palestinský novinář držel u sebe doma tři rukojmí, uvedla IDF

Svět

Akce byla spuštěna ve chvíli, kdy se komando nepozorovaně dostalo ke vchodům do bytů a pak „vniklo dovnitř“. Jeden z týmů Jamamu vtrhl do bytu v prvním patře, kde byla držena pětadvacetiletá Noa Argamaniová, a překvapil únosce.

Ve třetím patře druhé budovy se při záchranné akci strhla přestřelka. Velitel zasahujícího komanda Arnon Zamora byl během ní zasažen a později na následky zranění zemřel. Na tomto místě byli následně zachráněni další tři rukojmí – jednadvacetiletý Almog Meir Jan, o šest let starší Andrey Kozlov a čtyřicetiletý Šlomi Ziv.

Máme diamanty, hlásilo komando. A rozpoutalo se peklo

Rukojmí byli následně převezeni do čekajících vozidel, kde byli vybaveni neprůstřelnými vestami. „Máme diamanty,“ zahlásilo komando vysílačkou do velitelského centra.

V tu chvíli už ale o jejich přítomnosti věděli bojovníci Hamásu, kteří začali na izraelské jednotky střílet a házet granáty. „Stalo se z toho bitevní pole,“ uvedl izraelský vojenský představitel pro WSJ.

Tým, který převážel tři mužské rukojmí, se dostal pod palbu. V tu chvíli se rozběhl předem připravený plán, aby se v bezpečí dostali z Gazy. Letectvo totiž dopředu naplánovalo řadu cílů teroristů. Desítky z nich následně zasáhlo izraelské letectvo, aby poskytlo krytí záchrannému komandu. Do vzduchu také vzlétla izraelská helikoptéra. Ozvala se palba. Všude byl kouř. Silné ostřelování.

Šéf unijní diplomacie uvítal osvobození rukojmích a zároveň odsoudil záchrannou operaci

Svět

Podle bývalého šéfa Jamamu Davida Cura jsou vojáci IDF na podobné situace vycvičení. Součástí takových plánů je také letecké bombardování a údery bezpilotních letounů. „Skutečnost je samozřejmě dramatičtější a složitější,“ uvedl Cur.

Argamaniová byla už v tu dobu na cestě do Izraele. Další tři rukojmí ale stále nevěděli, zda se domů podívají. Zatímco letectvo ostřelovalo cíle teroristů, izraelská obrněná vozidla se zbylými rukojmími se řítila k pobřeží Středozemního moře, kde armáda kontroluje přímořskou silnici.

Dostali se tam. Akce se povedla a všichni tři muži následně nasedli do připravených vrtulníků, které je odvedly z místa, kde strávili dohromady osm měsíců.

Za mrtvé může Hamás

Během izraelské záchranné akce bylo podle palestinského ministerstva zdravotnictví kontrolovaného Hamásem zabito nejméně 210 Palestinců, dalších na 400 mělo být zraněno. Izrael uvádí desítky mrtvých. Armáda v prohlášení připustila, že akce vedla k rozsáhlým ztrátám mezi palestinskými civilisty, z jejich smrti však viní Hamás, neboť rukojmí zadržoval v civilním prostředí.

Izrael uvedl, že se jednalo o nejrozsáhlejší akci na záchranu rukojmích od 7. října, kdy teroristické hnutí Hamás zaútočilo na jihu Izraele. Při útocích zavraždili na 1200 lidí, většinou civilistů, a dalších přes 250 odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí.

Izraeli se sice v sobotu podařilo zachránit čtyři rukojmí, dalších 116 je nicméně stále v Gaze. Více než čtyři desítky z nich už ale izraelské úřady prohlásily za mrtvé.

Izraelská armáda zachránila 4 rukojmí

Svět

Výběr článků

Načítám