Hlavní obsah

Dodělejte je, napsala na izraelský granát Haleyová, bývalá soupeřka Trumpa o post prezidenta

Velký rozruch vyvolala tento týden návštěva bývalé kandidátky na úřad amerického prezidenta Nikki Haleyové v Izraeli. Politička, která usiluje o post v týmu exprezidenta Donalda Trumpa v případě jeho výhry, dala razantně najevo svůj postoj k válce v Pásmu Gazy.

Foto: Profimedia.cz

Nikki Haleyová na návštěvě Izraele

Článek

„Dodělejte je! Amerika miluje Izrael!“ napsala Haleyová na izraelský granát. Vojákům na stanovišti na severu Izraele řekla: „Chci, aby Izraelci věděli, že děláte správnou věc. Nedovolte nikomu, aby ve vás vyvolal pocit křivdy, protože Izrael se v tomto nemýlí,“ prohlásila Haleyová.

Její gesto strhlo lavinu na sociálních sítích. „Je to šílené a špatné na všech úrovních. To nepředstavuje podporu Izraele, to je válečné štvaní,“ psali mnozí v komentářích. Někteří uživatelé sociální sítě X dokonce požadují zatčení političky a obviňují ji z podněcování nenávisti vůči Palestincům. Stejně silná skupina jí děkovala za podporu a solidaritu s Izraelem a chválili ji za její slova.

Haleyová připomněla, že Spojené státy podporují boj Izraelců s teroristy z Hamásu. „Amerika stojí za Izraelem a stojí na straně Izraele. Izrael dnes bojuje proti nepřátelům Spojených států. Nepřestávejte, dokud nevyhrajete,“ řekla podle deníku The Guardian.

Během své návštěvy se dostala na místo, kde se vloni 7. října konal festival a kde teroristé Hamásu zabili více než 300 lidí. Haleyová mluvila s přeživšími a osobně se jí dotkl příběh mladé ženy. „Stejně jako moje dcera i tato mladá žena je zdravotní sestra ve věku kolem dvaceti let, která miluje hudbu a své přátele. Její život se ale navždy změnil na hudebním festivalu Nova. Celé hodiny se skrývala a modlila, aby nebyla další na řadě. Slyšela, jak jiní lidé prosí o milost, zatímco jsou příslušníky Hamásu znásilňováni, mrzačeni a stříleni,“ popsala politička na sociální síti X.

Vedeme spravedlivou válku v souladu s právem, reaguje Izrael na soudní dvůr v Haagu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám