Hlavní obsah

„Dobře, že jste mě zatkli.“ Izraelský penzista měl pro Írán osnovat atentáty na Netanjahua a další politiky

Izraelský židovský civilista měl za úplatu pomáhat Íránu s přípravou atentátů na premiéra Benjamina Netanjahua, ministra obrany Jo'ava Galanta a šéfa tajné služby Šin bet Ronena Bara. Zatčený 73letý byznysmen Moti Maman, který za tímto účelem dvakrát tajně Írán navštívil, obvinění nepopřel. „Dobře, že jste mě zatkli, kdoví, jak by to jinak skončilo,“ řekl podle televize Channel 12 vyšetřovatelům.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Jo'av Gallant

Článek

Maman, žijící v jihoizraelském městě Aškelon, pobýval v minulosti delší dobu v Turecku, kde mimo jiné navázal kontakty s občany Íránu. V Izraeli byl zatčen minulý měsíc. Šin bet a izraelská policie o případu ve společném prohlášení informovaly ve čtvrtek.

Na popud dvou tureckých občanů, Andreje Farúka Aslana a Junaída Aslana, měl podle vyšetřovatelů Maman letos v dubnu souhlasit, že se setká s íránským obchodníkem označovaným jako Eddy. Maman se nejdříve setkal s jeho zástupci v tureckém městě Samandag nedaleko syrských hranic, v květnu byl pak propašován do Íránu přes hraniční přechod nedaleko tureckého města Van.

Pagery a vysílačky s výbušninami dodal Izrael. Vymyslel si kvůli tomu maďarskou firmu

Svět

V Íránu se měl setkat také s mužem, který se představil jako Chvadža s tím, že je zástupcem íránských bezpečnostních složek. Eddy měl během schůzky izraelskému obchodníkovi nabídnout, že by mohl v Izraeli pro íránský režim vykonat různé úkoly - umístit peníze nebo zbraně na určená místa, fotografovat rušná veřejná prostranství a zastrašovat další izraelské civilisty, kteří byli najati Íránem a neplnili své úkoly. Maman měl slíbit, že se tím bude zabývat, a přes Turecko se vrátil do Izraele.

Do Íránu jej propašovali v kamionu

V srpnu se do Íránu vrátil, když byl v kamionu znovu propašován přes pozemní přechod z Turecka. V Eddyho domě se měl setkat s dalšími představiteli íránských tajných služeb, kteří Mamana požádali, aby pomohl „pokročit s atentáty“ na izraelského na premiéra Benjamina Netanjahua, ministra obrany Jo'ava Galanta a šéfa tajné služby Šin bet Ronena Bara. V očích Íránu mělo jít o pomstu za atentát na vůdce palestinské teroristické organizace Hamás Ismáíla Haníju, který byl v Teheránu zabit v červenci.

Na dvou schůzkách byla zmíněna i možnost útoků na další izraelské činitele, včetně expremiéra Naftaliho Bennetta, uvedli vyšetřovatelé. Íránci měli i další nápady - izraelský byznysmen by podle jejich představ mohl například zprostředkovat vraždy íránských disidentů žijících v Evropě nebo pro Teherán naverbovat jako dvojitého agenta člena izraelské zpravodajské služby Mosad.

„Jsme jen lidé,“ řekl po zatčení

Maman navrhované úkoly ani na jedné ze schůzek neodmítl, opakovaně však požadoval zálohu ve výši jednoho milionu amerických dolarů, než se do něčeho pustí. Íránci mu však před odjezdem dali pouze zálohu ve výši pěti tisíc eur s tím, že jej ještě budou kontaktovat. Když se Maman v srpnu do Izraele vrátil, byl zatčen. „Nevím, co bych udělal, kdyby mi dali milion dolarů. Jsme jen lidé,“ citoval izraelský web Ynet následné vyjádření zadrženého.

Podle izraelských médií zatčený okamžitě vše přiznal a s vyšetřovateli plně spolupracuje. „Už nyní lze říci, že jde o osobu, která bezpečnostním složkám státu Izrael výrazně pomohla a jejíž děti slouží v bezpečnostních složkách. V rámci svého podnikání se ale dopustil chyby v úsudku,“ citoval web Times of Israel vyjádření Ejala Besserglicka, Mamanova advokáta.

Nedá se ovšem říct, že by až dosud šlo o bezúhonného občana. Izraelský podnikatel má záznam v trestním rejstříku, který obsahuje pět předchozích odsouzení, mimo jiné za daňové trestné činy, výhrůžky a vydírání, podotkl Ynet.

Írán může brzy zaútočit přímo na Izrael, tvrdí izraelská tajná služba

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám