Hlavní obsah

Decimace vedení Hizballáhu pokračuje. Izrael zabil již 33 velitelů, možný nový vůdce je nezvěstný

Bejrút

S bratrancem a předpokládaným nástupcem zabitého vůdce šíitského teroristického hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha – Hášimem Safíjuddínem – nelze od čtvrtečního izraelského náletu na Bejrút navázat kontakt. Agentuře Reuters to sdělil libanonský bezpečnostní zdroj s tím, že cílem izraelského náletu měl být právě Safíjuddín. Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari oznámil, že při pozemní operaci na jihu Libanonu již bylo zabito 30 velitelů Hizballáhu.

Izraelská armáda ukázala 250 metrů dlouhý tunel Hizballáhu kousek od hranic s IzraelemVideo: X/IDF

Článek

Reuters s odvoláním na vyjádření tři izraelských představitelů pro web Axios uvedl, že Izrael ve své operaci proti Íránem podporované libanonské skupině provedl ve čtvrtek pozdě večer velký úder na jižní předměstí Bejrútu, jehož hlavním cílem byl podzemní bunkr, v němž se nacházel Hášim Safíjuddín.

„Ztráta Nasralláhova nástupce by byla další ranou pro Hizballáh a jeho patrona Írán. Izraelské údery v celém regionu v uplynulém roce a ty intenzivní v posledních několika týdnech zdecimovaly vedení Hizballáhu,“ napsal Reuters.

Týden po zabití Nasralláha stále není jasné, kdo ho nahradí. Možný kandidát Safíjuddín může být nyní také zabit nebo zraněn, píšou i další agentury. Vedení Hizballáhu se v současnosti se Safíjuddínem nemůže spojit, uvedla zpravodajská stanice Al-Džazíra s odvoláním na bezpečnostní kruhy v Libanonu a uvnitř hnutí.

Izraelská armáda zaútočila na velitelství Hizballáhu ukryté v mešitě

Blízký a Střední východ

Safíjuddín je šéfem výkonné rady Hizballáhu. Je bratrancem bývalého vůdce hnutí Nasralláha, který byl zabit při izraelském úderu v Bejrútu 27. září. Na americkém seznamu teroristů je Safíjuddín od května roku 2017.

Profesor blízkovýchodních studií na Georgetownské univerzitě Nader Hashemi řekl televizi Al-Džazíra, že ztráta kontaktu je pro Hizballáh „další vážnou a významnou komplikací“. Zpráva může podle něj připravit stoupence na možné potvrzení jeho smrti.

IDF: Tlačíme Hizballáh na sever

Izraelská armáda se v noci na pátek rozsáhlým leteckým úderem na předměstí Bejrútu snažila zasáhnout zbývající členy nejvyššího vedení Hizballáhu. Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari podle Times of Israel řekl, že izraelští vojáci zabili během pozemních operací v jižním Libanonu již nejméně 440 příslušníků Hizballáhu včetně 30 velitelů .

„Tlačíme Hizballáh na sever. Někteří z teroristů uprchli a někteří byli našimi vojáky poraženi v bitvách nablízko,“ řekl Hagari na tiskové konferenci. Promítl na ní také video ukazující 250 metrů dlouhý tunel Hizballáhu, který se podle Hagariho nacházel asi 300 metrů od hranice s Izraelem.

Foto: X/IDF

Izraelská armáda ukázala 250 metrů dlouhý tunel Hizballáhu, který zničila.

Na videu jsou podle něj vidět také batohy s proprietami teroristů, které měly být použity při útoku na galilejské komunity. „Včera jsme zničili tento tunel,“ prohlásil Hagari.

„Tento tunel byl připraven pro invazi radwanských sil Hizballáhu do Izraele,“ napsala izraelská armáda k videu na síti X. Na videu je vidět, že zde teroristé žili, je tu kuchyň, lednice i zásoby potravin.

Situace v Libanonu prudce eskalovala v polovině září po explozích tisíců komunikačních zařízení využívaných Hizballáhem a po následném rozsáhlém izraelském bombardování libanonských pozic Hizballáhu, při němž bylo zabito mnoho členů vedení tohoto hnutí včetně Nasralláha.

V pondělí izraelská armáda zahájila pozemní operaci na jihu Libanonu s tím, že jde o „omezenou, lokalizovanou a cílenou“ akci ve snaze zničit působiště teroristického hnutí Hizballáh poblíž hranic, odkud ostřeluje sever Izraele. Akci podporují izraelské vzdušné síly a dělostřelectvo.

Likvidace Nasralláha může přetvořit Blízký východ, tvrdí bývalý šéf Mosadu

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám