Hlavní obsah

Další hrozba pro lodě v Rudém moři: Húsíové chtějí dodávat zbraně hrdlořezům z Aš-Šabábu

USA jsou znepokojené jednáními somálských teroristů ze skupiny Aš-Šabáb se vzbouřenými jemenskými Húsíi o dodávkách zbraní, uvedla stanice CNN s odvoláním na tři americké představitele. Mohlo by to ještě zhoršit situaci v Somálsku i v Rudém moři a v Adenském zálivu, kde už Húsíové podnikají útoky na lodě ze severu. Somálsko leží na jižním břehu Adenského zálivu.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Nebezpečí vojenské spolupráce jemenských Húsíů a somálské teroristické skupiny Aš-Šabáb

Článek

„To by mohlo být jasné znamení, že dvě organizace, ideologicky naprosto protikladné, upřednostňují něco, co mají společné, tedy nepřátelství k USA,“ řekl CNN profesor Christopher Anzalone z oddělení blízkovýchodních studií na Univerzitě námořní pěchoty. „Mohlo by to být velmi významné, protože to ukazuje úroveň pragmatismu v obou organizacích,“ upozornil.

Húsíové jsou zajdíjští šíité, zatímco Aš-Šabáb tvoří militantní salafističtí sunnité, pro něž jsou šíité odpadlíci od pravé víry. Více o rozdílech mezi sunnity a šíity se můžete dočíst zde.

USA tvrdí, že zničily sedm radarů Húsíů umožňujících zaměřovat lodě

Svět

Spojené státy podle vysokého amerického představitele už v minulých týdnech varovaly země v regionu před možnou spoluprací Húsíů a Aš-Šabábu. Africké země z oblasti se už obrátily na Washington, aby jim poskytl bližší informace. „Vedeme velmi aktivní konverzaci se zeměmi na obou stranách Rudého moře. Je to vnímáno s velkou vážností,“ řekl oslovený představitel Washingtonu CNN.

Hrozba pro Somálsko i Adenský záliv

Bez ohledu na to, co přesně Húsíové poskytnou, zhorší to situaci v Somálsku, kde Aš-Šabáb bojuje po dvě dekády se somálskými vládními vojsky. Na moři, kde už pravidelně na obchodní i americké a britské válečné lodě útočí Húsíové, by se situace mohla zhoršit, pokud by Aš-Šabáb získal ruční protiletadlové zbraně (MANPADS). Mohl by tak totiž sestřelovat velké americké drony MQ-9 Reaper. Ty jednak monitorují dění u pobřeží Somálska i nad ním a také jsou využívány k útokům na teroristy.

Aš-Šabáb má přístup kromě ručních zbraní jen k jednoduchým raketám, minometům a výbušninám pro výrobu improvizovaných náloží nebo k jednoduchým komerčním dronům. Húsíové mají naopak k dispozici bojové drony včetně podvodních, balistické rakety krátkého doletu a protilodní rakety. Panuje proto pocit, že by v případě dodávek mohlo jít o „větší věci“ než jen o neřízené rakety a minomety, uvedl jeden z amerických představitelů. Tajné služby ale podle něj zatím nevědí, co v dodávkách bude.

Pro aš-Šabáb jsou Američané hlavním nepřítelem jako pro Húsíe a Írán

Možnost útoků ze strany aš-Šabábu na lodě i na americká zařízení v oblasti by zřejmě byly dál omezené. „Ale rádi by to udělali,“ dodal k možnému útoku na Američany Anzalone. Aš-Šabáb vnímá mezinárodně uznávanou vládu Somálska jako americkou loutkovou. USA ale mají v Somálsku 480 vojáků. Útoky u pobřeží Adenského zálivu komplikuje Aš-Šabábu fakt, že na severu Somálska bojují s příslušníky Islámského státu.

Skupina by však mohla pomoci monitorovat pohyb lodí v Adenském zálivu a nutit Američany a Brity, aby rozptýlili pozornost na širší oblast.

Americké tajné služby nyní zjišťují, jestli už byly nějaké zbraně Húsíů, případně jaké, dodány do Somálska a jestli je v tom zapojen nějak Írán. Přímý důkaz o jeho zapojení zatím americké tajné služby nemajíc, ale stále ho hledají. Dával by jim logiku, protože by to byl způsob, jak rozšířit frontu proti USA a Západu pomocí dalších zástupných válek. Někteří američtí představitelé ale o přímém zapojení Teheránu pochybují a vidí v tom čistě snahu Húsíů, kteří navíc potřebují peníze.

Húsíové zasáhli v Adenském zálivu polskou nákladní loď

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám