Hlavní obsah

CNN: Izraelský plán na odvetu Íránu je připraven

Izrael už připravil svůj plán odvety Íránu za ostřelování raketami z 1. října. Stanici CNN to řekl „dobře“ informovaný zdroj. Potvrdil přitom, že židovský stát nemá v úmyslu útočit na íránské jaderné cíle .

Foto: Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Izraelští představitelé včetně premiéra Benjamina Netanjahua podle stanice CNN ujistili Spojené státy, že protiúder se omezí spíše na vojenské cíle než na íránská ropná nebo jaderná zařízení. Americký prezident Joe Biden již dříve uvedl, že by izraelský útok na jaderné cíle nepodpořil.

Íránci v Teheránu oslavují útok na IzraelVideo: Reuters

Írán odpálil na Izrael bezmála dvě stovky raket jako odvetu za likvidaci šéfa teroristického šíitského Hizballáhu Hasana Nasralláha a dalších velitelů. Netanjahu v první reakci slíbil, že Teherán za útok „zaplatí“, nicméně sdělení, že Izrael se chystá na říjnový raketové útok reagovat omezeněji, naznačuje, že židovský stát se chce vyhnout otevřené válce s Íránem.

Ve Spojených státech se izraelský plán zaměřit se spíše na vojenské objekty podle listu The Washington Post, který se odvolává na dva své „zasvěcené“ zdroje, setkal s úlevou.

USA budeme naslouchat, ale rozhodovat se budeme sami, zní z Netanjahuovy kanceláře

Svět

Útok na ropná zařízení by totiž mohl způsobit prudký nárůst cen pohonných hmot. Úder na íránský jaderný výzkum by pak nejspíš vyvolal další eskalaci izraelsko-íránského konfliktu a vedl k většímu vojenskému zapojení USA.

Téma je ve Washingtonu politicky citlivé i s ohledem na americké prezidentské volby. Izraelský protiúder má být podle jednoho ze zdrojů The Washington Post proveden tak, aby to nevyvolávalo dojem vměšování. Netanjahu si zjevně uvědomil, že rozsah izraelské odvety může ovlivnit, jak budou voliči v USA hlasovat, konstatoval list.

Biden: USA a Izrael probírají možné útoky na íránská ropná zařízení

Amerika

Výběr článků

Načítám