Hlavní obsah

Chaos na obloze v Sýrii: Americké drony se těsně vyhnuly ruskému stíhacímu bombardéru

V nebezpečné blízkosti se v poslední době potkávají americké a ruské letouny v Sýrii. Naposledy se tři americké drony MQ-9 Reaper jen těsně vyhnuly ruskému Suchoji Su-34. Podle velení ruského kontingentu v Sýrii byla tato páteční „epizoda“ jen jedním z devíti porušení takzvaných dekonfliktních protokolů v ten den.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

Článek

Právě tyto protokoly podepsané v roce 2019, kdy se na syrském nebi začaly ve velkém „potkávat“ ruské letouny bojující na straně režimu prezidenta Bašára Asada s americkými a dalšími spojeneckými stroji, které se zapojily do potírání sil teroristického Islámského státu, by měly podle portálu BulgarianMilitary.com podobným epizodám zabránit. Obě strany se ale nyní navzájem obviňují, že neplní podmínky ujednání a nehlásí aktuální mise svých leteckých sil.

V pátek podle Ruska protokoly o bezpečnosti letectví porušily i americké F-15 a F-16 a francouzské stíhačky Dassault Rafale „nebezpečnými akcemi“ poblíž základny Al-Tanf, kterou USA provozují v jihovýchodní Sýrii nedaleko hranic s Jordánskem a Sýrií. I tentokrát mělo jít podle portálu o „velmi blízká setkání“ ruských a amerických strojů.

Ruská strana ovšem nedokázala podle BulgarianMilitary upokojivě vysvětlit, co právě její letouny nedaleko americké základny pohledávaly.

Foto: ČTK/AP

Suchoj Su-34 přistává v Sýrii pro návratu z akce.

Portál v této v souvislosti připomíná jeden z nejpozoruhodnějších incidentů mezi americkým dronem a ruskou stíhačkou, který se odehrál loni v březnu nad Černým mořem. Ruská stíhačka Su-27 tehdy nadletěla nad MQ-9 Reaper a vypustila na něj palivo z jedné nádrže, což způsobilo, že operátor nad dronem ztratil kontrolu, následkem čehož se bezpilotník zřítil do moře. Rusové ho o několik dní později vylovili a velmi pečlivě prozkoumali.

Historická událost. Na ostravském letišti přistál bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

Domácí

Při vysvětlování svých aktivit v Sýrii Moskva opakovaně připomíná, že ruská armáda je v zemi nasazena od roku 2015 a že tam byla vyslána na základě výzvy syrského vedení kvůli nutnosti pomoci Damašku v boji s džihádistickými skupinami, které se snažily svrhnout Asadovu vládu.

Na to Washington obvykle reaguje prohlášením, že vojenská přítomnost USA na území Sýrie je nezbytná k tomu, aby se zabránilo znovuobnovení Islámského státu, kdysi mocné teroristické organizace, která ovládala značné části syrského a iráckého území.

Útok na americký dron se Rusům vyplatil. USA navzdory slovům změnily trasy

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám