Hlavní obsah

Chameneí vydal příkaz k úderům na Izrael, tvrdí The New York Times

Aktualizováno

Íránský vůdce Alí Chameneí vydal příkaz k úderům na izraelské území kvůli zabití šéfa politického křídla teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji v Teheránu. Tvrdí to deník The New York Times s odkazem na tři nejmenované íránské zdroje. Konkrétní provedení úderů podle těchto zdrojů íránští armádní velitelé teprve zvažují.

Foto: Office Of The Iranian Supreme Le, Reuters

Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí (vpravo) při setkání s vůdcem Hamásu Ismaílem Haníjou v Teheránu, 30. července 2024

Článek

Chameneí, který je také velitelem ozbrojených sil, příkaz podle listu The New York Times vydal na středečním zasedání íránské bezpečnostní rady.

Íránští velitelé zvažují podle deníku několik možností, jak příkaz provést. Jednou jsou údery za použití raket a bezpilotních prostředků na vojenské cíle u Tel Avivu a Haify. Írán by do útoku mohl zapojit i své spojence v regionu.

Írán a Hamás obvinily z atentátu Izrael. Židovský stát útok na Haníju ani nepřiznal, ani nepopřel. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nicméně varoval, že „Izrael oplatí jakoukoli agresi“, a USA důrazně upozornily, že by se v případě napadení židovského státu postavily na jeho obranu. Chameneí proto armádě nařídil, aby připravila plány i na možný protiútok ze strany Izraele a USA.

Rozumného zabili, šílence nechali. Gazané smutní za Haníjou a obávají se budoucnosti se Sinvárem

Blízký a Střední východ

Írán v polovině dubna uskutečnil na Izrael masivní útok ze svého území za použití raket a dronů. Útok byl odplatou za úder proti íránskému konzulátu v Damašku, kde 1. dubna zemřelo několik významných představitelů íránských revolučních gard.

Izrael se k tomuto útoku nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný. Izraelské protivzdušné obraně se podařilo odrazit útok s pomocí USA, Británie, Francie a Jordánska.

Izrael oplatí jakoukoli agresi, pohrozil Netanjahu. Smrt Haníji ale nezmínil

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám