Hlavní obsah

Nasralláh dostal varování od samotného Chameneího

Několik dní před náletem na bunkr Hizballáhu, při němž byl zabit jeho vůdce Hasan Nasralláh, ho varoval íránský nejvyšší duchovní vůdce Alí Chameneí, že po něm Izrael jde. Doporučoval mu, aby se uchýlil do Íránu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na íránský zdroj, který také zmínil, že se íránské vedení bojí, že do jeho řad pronikla izraelská tajná služba.

Chameneí se objevil poprvé na veřejnosti po íránských útocích na IzraelVideo: Reuters

Článek

Když vybuchly členům Hizballáhu 17. září pagery, které používali pro komunikaci, a na tři tisícovky jich zranily, Chameneí varoval Nasralláha s odvoláním na íránské tajné služby, že má Izrael v řadách Hizballáhu agenty a plánuje ho zabít. Pak za ním dokonce s osobním varováním a výzvou, aby se přesunul na bezpečnější místo v Íránu, poslal posla. Agentuře Reuters to uvedl vysoký íránský státní úředník.

Podle úředníka byl poslem jeden z vysoce postavených velitelů íránských revolučních gard a Chameneího vojenský poradce generál Abbás Nilforušan. Generál zahynul minulý pátek v bunkru společně s Nasralláhem.

V Chameneího vzkazu byly připomenuty izraelské útoky na Libanon a Hizballáh i smrt palestinského vůdce Ismaíla Haníji, který byl zabit v červenci v Teheránu. K tomu se sice Izrael nepřihlásil, ale útok se mu připisuje.

Ve stínu strachu

Chameneí se od útoku na Nasralláhův bunkr skrývá, na veřejnosti se poprvé krátce objevil ve středu. Obavy Íránu o jeho bezpečnost a ztráta důvěry ve vlastní vedení i vedení Hizballáhu zmiňovalo v rozhovorech deset zdrojů agentury Reuters, které popisovaly situaci po likvidaci Nasralláha.

Potvrzeno. Nasralláh je mrtev, přiznal Hizballáh

Blízký a Střední východ

Nasralláhova smrt vedla íránské úřady k tomu, aby začaly vyšetřovat možnou izraelskou infiltraci do íránského vedení včetně revolučních gard, uvedl vysoký íránský představitel. Zaměřili se zejména na lidi, kteří cestovali do zahraničí nebo tam mají příbuzné, uvedl jiný vysoký íránský představitel. Zejména se to týká těch členů gard, kteří cestovali do Libanonu.

Obavy stouply poté, co se ukázalo, že se jeden člověk z vedení gard začal ptát na místa pobytu Nasralláha a na to, jak dlouho zůstává na jednom místě. Tento muž už byl zatčen, což vyvolalo další obavy v bezpečnostních kruzích, příbuzní zatčeného raději honem odcestovali do ciziny. „Důvěra, která držela všechny pohromadě, zmizela,“ řekl první zdroj. Nejvyšší vůdce podle dalšího zdroje „už nevěří nikomu“.

Obavy, že agenti Mosadu pronikli do řad íránského vedení nebo do Hizballáhu, se poprvé objevily na konci července, když byl zabit při náletu v Libanonu velitel vojenského křídla Hizballáhu Fuád Šukr. Přesně zaměřená bomba dopadla na místo, kde právě jednal s vysokým velitelem íránských revolučních gard, uvedly dva zdroje z Hizballáhu a libanonských bezpečnostních kruhů. Tou dobou byl také zabit Ismaíl Haníja. Zatímco k jeho smrti se Izrael nikdy nepřihlásil, u Fuáda Šukra přiznal, že akci provedl, stejně jako to udělal při bombardování bunkru s Nasralláham.

Pátrání v řadách Hizballáhu

Rozsáhlé pátrání probíhá i v řadách Hizballáhu. Až do minulého týdne ho vedl vysoký bezpečnostní představitel šajch Nabíl Kaúk, byl však také zabit při vybombardování bunkru s Nasralláhem. Kaúk si po explozích pagerů předvolal vysoké představitele Hizballáhu zapojené do logistiky a ty, co přijímali nabídky na pagerech. Údajně byly zadrženy stovky lidí.

Výbuchy vysílaček a pagerů jsou ranou pro Hizballáh. Byly jako z bondovek

Zbytečná válka

Kvůli obavám se nekonal ani velký celonárodní pohřeb Nasralláha, jaký by se u vůdce jeho významu dal očekávat. „Nikdo nemůže za těchto okolností schválit pohřeb,“ řekl agentuře zdroj z Hizballáhu.

Hizballáh se bojí jmenovat Nasralláhova nástupce

Teroristická organizace zatím zřejmě nejmenuje ani nového generálního tajemníka. Čtyři libanonské zdroje pro Reuters uvedly, že panují obavy z pokračující infiltrace hnutí a z toho, že by nový vůdce byl okamžitě v nebezpečí. „Dosazení nového generálního tajemníka by mohlo být nebezpečné, kdyby ho Izrael zabil hned poté. Skupina nemůže riskovat další chaos,“ řekl šéfredaktor webové stránky Džanubia zaměřující se na šíitskou komunitu v Libanonu Ali Amin.

Nedůvěra komplikuje efektivní fungování íránské osy odporu, což je označení Teheránu pro Írán a jeho spojence z řad teroristických a vzbouřeneckých organizací, jako jsou Hizballáh, Hamás, jemenští Húsíové a nejrůznější šíitské irácké milice útočící v zemi na Američany využívané základny v čele s Kaitáb Hizballáhem, napsala agentura Reuters. Libanonský Hizballáh s jeho propracovanou vojenskou strukturou a mohutnou výzbrojí byl po Íránu nejdůležitějším členem této osy.

Švédský odborník na Hizballáh ze Švédské univerzity obrany Magnus Ranstorp upozornil, že se snížily kapacity osy odporu a že likvidace Nasralláha oslabila i teheránské vedení: „Írán v zásadě přišel o svou největší investici z posledních dekád. Iránem to do hloubi otřáslo. Ukazuje to taky, jak hluboce je Írán infiltrován. Nejen že zabili Nasralláha, zabili i Nilforušana.“

Ranstorp se domnívá, že likvidace vojenského vedení Hizballáhu i skladů jeho zbraní a rozvrat celé struktury hnutí bude Hizballáh tlačit, aby se vrátil k útokům na izraelská velvyslanectví a Izraelce v zahraničí, jak to dělal v devadesátých letech v Argentině a Turecku.

ZBYTEČNÁ VÁLKA: Část íránských raket pronikla izraelským štítem

Zbytečná válka

Výběr článků

Načítám