Hlavní obsah

Bunkr Hizballáhu zničily speciální bomby, které projdou betonem jako nůž máslem

K útoku na bunkr, v němž se nacházel šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh, byly použity speciální bomby BLU-109. Ty zvládnou prorazit železobetonové podlahy o tloušťce až 1,8 metru. Na krátkém videu zveřejněném izraelskou armádou je zachycena startující izraelská F-15, které má podvěšených několik těchto bomb.

Foto: IDF / Clash Reports

Startující izraelská F-15 s podvěšenými bombami BLU-109/B

Článek

Video zveřejněné na telegramu zachycuje start osmi letounů nesoucích nejméně 15 bomb o hmotnosti 2000 liber (zhruba 907 kilogramů), napsal list The New York Times. Byly mezi nimi vidět i bomby BLU-109/B s naváděcím zařízením pro přesný zásah cíle JDAM, o verzi GBU-31(V)3/B. Letouny mířily k útoku na bunkr na jižním předměstí Bejrútu.

Některé stroje byly příliš daleko, u letadel blíže kameře bylo vidět, že nesou právě tyto bomby. Rozeznatelné byly i na záběru dvou letadel F-15, z nichž jedno neslo šest těchto bomb. Večer se vracely bez nich.

Počet použitých bomb není jasný, televize Al Džazíra uvedla s odvoláním na svého experta, že bylo shozeno 85 těchto bomb, což působí nevěrohodně. Prosté vynásobení osmi letadel šesti nebo sedmi bombami dává počet 48 nebo 56 bomb. Není ale jasné, zda skutečně letouny nesly jen tyto bomby.

Specifikaci munice BLU-109/B popsal pro list The New York Times muniční technik americké armády ve výslužbě. Ke stejnému názoru dospěl i bývalý letec USAF, který měl za úkol zaměřovat munici. Záběr potvrdil jeho názor, že byly použity přesně ty bomby, které čekal.

Izrael získal bomby BLU-109/B od Spojených států a použil je nejen při náletech na Pásmo Gazy k ničení tunelů Hamásu, ale také v Libanonu. Kvůli obavám z rostoucího počtu civilních obětí prezident Joe Biden jejich dodávky do Izraele letos v květnu pozastavil.

Nasralláhovo tělo vyzvedli z trosek

Blízký a Střední východ

Bomba BLU 109 B je odvozena z klasické bomby Mk 84. Váží téměř 900 kg. Samotná nálož tritonalu má hmotnost skoro čtvrt tuny. Plášť je upraven tak, aby bomba prorazila odolný železobeton o síle až 180 cm. Puma je proto válcovitá s kuželovou přední částí. Je kovaná z jednoho kusu hlavňoviny o síle přes 2,5 cm, zatímco klasická Mk 84 má plášť o síle 1,2 centimetru.

V přední kuželovité části není roznětka, aby byla co nejpevnější. Zapalovač se zpožděním je v zadní části. Bomba exploduje až poté, co prorazí železobeton pouze pomocí kinetické energie.

Bomba se může používat v řadě verzí lišících se naváděcím zařízením. To může být elektrooptické, pak se označuje jako GBU 15, nebo laserové Paveway. Nejčastěji se používají GBU 24/A, Paweway a JDAM.

Tento typ pumy byl také použit v roce 2003 po zahájení války v Iráku při útoku na bunkr, kde se měl skrývat Saddám Husajn, ale nebyl tam.

V Bejrútu tyto pumy měly zničit čtyři nebo šest věžáků, bunkr se podle izraelských zdrojů nacházel 53 metrů od školy OSN.

Foto: Profimedia.cz

Srovnání bomb Mk-84 a BLU 109

Je příznačné, že vůdci teroristických organizací hynou v bunkrech, upozorňuje expert

Zbytečná válka

Potvrzeno. Nasralláh je mrtev, přiznal Hizballáh

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám