Hlavní obsah

„Bolestné a strastiplné.“ Hamás potvrdil smrt svého vůdce Sinvára

Palestinské teroristické hnutí Hamás potvrdilo, že jeho šéf Jahjá Sinvár byl zabit. S oznámením v pátek přišel vysoký představitel organizace Chalíl Hajja. Už ve čtvrtek o zlikvidování Sinvára v Pásmu Gazy informoval Izrael. Jiný představitel Hamásu Básím Naím v pátek vzkázal, že hnutí Hamás nelze zničit zabíjením jeho vůdců.

Foto: X.com / Eli Afriat

Izraelští vojáci odnášejí tělo Jáhjáa Sinvára.

Článek

„Došel ke svému konci statečně, se vztyčenou hlavou, držel střelnou zbraň, střílel do posledního dechu, do poslední chvíle svého života,“ citovala z Hajjova prohlášení katarská stanice Al-Džazíra.

Izraelská armáda již dříve ukázala video, které má ukazovat poslední okamžiky Sinvárova života, kdy se pokouší odehnat izraelský dron hozeným klackem.

Hajja teroristu Sinvára popsal jako „statečného a neohroženého“ s tím, že „obětoval svůj život za věc našeho osvobození“. Současně vzkázal, že rukojmí odvlečení do Pásma Gazy se nevrátí, dokud Izrael nezastaví svou odvetnou operaci po teroristických útocích Hamásu a z palestinské enklávy se nestáhne.

Poslední záběry Sinvára před smrtíVideo: X/IDF

Hodil klackem po dronu. Poslední záběry Sinvára před smrtí

Blízký a Střední východ

„Zdá se, že Izrael si myslí, že zabíjení našich vůdců znamená konec našeho hnutí a boje palestinského lidu,“ uvedl předtím další představitel Hamásu Naím. „Hamás je hnutí vedené lidmi, kteří usilují o svobodu a důstojnost, a to zničit nelze,“ dodal.

„Hamás se pokaždé stal silnějším a populárnějším a tito vůdci se stali ikonou pro budoucí generace, které budou pokračovat v cestě za svobodnou Palestinu,“ prohlásil dál s odkazem na vůdce Hamásu, které již Izrael zlikvidoval dříve.

Například zabití lídrů al-Káidy Usámy bin Ládina a Ajmana az-Zaváhirího či Abú Bakra al-Bagdádího v čele takzvaného Islámského státu ale pro tyto teroristické sítě znamenalo těžkou ránu, z níž se nikdy plně nevzpamatovaly.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Představitel Hamásu Básim Naím

Naím dále dodal, že je „bolestné a strastiplné ztrácet milované lidi, obzvláště výjimečné vůdce“, ale že Hamás si je jist konečným vítězstvím. Na dotaz, zda jeho prohlášení znamená potvrzení Sinvárovy smrti, však odpověděl, že nikoli.

Někdejší vůdce Hamásu v Pásmu Gazy Sinvár se stal šéfem celé organizace v srpnu poté, co 31. července v íránském Teheránu zemřel při úderu připisovaném Izraeli tehdejší šéf hnutí Ismáíl Haníja. Sinvára zabili izraelští vojáci ve středu v jednom z domů v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Stalo se to náhodou, armáda neměla předem informace o tom, že se v místě nachází šéf Hamásu.

Jeho smrt ve čtvrtek večer potvrdila izraelská armáda společně s tajnou službou Šin Bet po rozboru DNA, otisků prstů a snímků chrupu. Sinvárovo tělo bylo po noční pitvě v ústavu soudního lékařství převezeno na tajné místo v Izraeli, informoval izraelský zpravodajský server Walla. Pitva podle něj potvrdila, že Sinvár byl zabit střelou do hlavy i tankovou palbou.

Izrael zároveň při nynějších úderech v Libanonu uštědřil i těžké rány rány šíitskému hnutí Hizballáh, když zlikvidoval řadu jeho lídrů včetně dlouholetého vůdce Hasana Nasralláha.

Zlo utrpělo těžkou ránu, ale válka v Gaze nekončí, prohlásil izraelský premiér

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám