Hlavní obsah

Ani mrtvý, ani ve vězení. Šéf íránských elitních jednotek se ukázal na pohřbu generála

Velitel elitních jednotek íránských revolučních gard Kuds generál Ismáíl Ghání je zjevně naživu, v úterý se ukázal na pohřbu generála revolučních gard, jenž minulý měsíc zemřel po izraelském úderu v Bejrútu. Ghání se po útoku několik týdnů neobjevil na veřejnosti včetně akcí, kde byl původně ohlášen. Mělo se proto za to, že mohl zahynout také.

Íránský brigádní generál Islámských revolučních gard Ismáíl Ghání na pohřbu Abbáse NílforúšánaVideo: Reuters

Článek

Později se spekulovalo, že je v Íránu vyslýchán kvůli podezření z účasti na infiltraci izraelských tajných služeb.

Ghání se nyní objevil na záběrech íránské státní televize, která přenášela smuteční obřad. Šlo o pohřeb Abbáse Nílforúšána, vysoce postaveného velitele íránských revolučních gard, kterého zabily izraelské bomby 27. září v podzemním ústředí Hizballáhu na jižním předměstí Bejrútu.

Panika v Íránu. Šéfa elitních jednotek prý zmáčkli, jestli není špion Izraele, až dostal infarkt

Blízký a Střední východ
Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Velitel íránských jednotek Kuds generál Ismáíl Ghání na pohřbu v Teheránu

Elitní jednotky Kuds jsou zahraniční složkou gard a dohlížejí na vztahy s milicemi spřízněnými s Teheránem na celém Blízkém východě, včetně libanonského Hizballáhu.

Na náměstí v centru Teheránu se k pohřebnímu průvodu shromáždil dav lidí, kteří provolávali „Smrt Izraeli“ a mávali žlutými transparenty Hizballáhu a íránskými a palestinskými vlajkami, píše agentura AFP.

Ghání se stal velitelem sil Kuds poté, co při americkém dronovém útoku v Bagdádu zemřel v lednu 2020 jejich tehdejší šéf Kásem Solejmání.

V odvetě za zabití Nílforúšána, vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a také vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji v Teheránu na konci července vyslal Írán 1. října na Izrael přes 180 balistických střel. Při útoku zemřel jeden Palestinec na Západním břehu a dva Izraelci utrpěli zranění, většinu raket nicméně zneškodnila protivzdušná obrana. Izrael v současné době zvažuje, kdy a jak na tento už druhý přímý útok Íránu odpoví.

Írán řeší, kam se poděl velitel jeho elitních jednotek

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám