Hlavní obsah

Americké varování pro Írán: Za balistické rakety Rusku přijde tvrdá odveta

Pokud by se Írán rozhodl dodat Rusku balistické rakety, USA a jejich spojenci jsou připraveni na tvrdou a rychlou odpověď. Prohlásil to v pondělí mluvčí amerického ministerstva zahraničí Vedant Patel v reakci na informaci agentury Reuters, že Íránci by mohli brzy začít Rusům posílat stovky raket.

Foto: Profimedia.cz

Íránská raketa Fateh na výstavě v Teheránu

Článek

„Jsme hluboce znepokojeni zprávami, že Írán plánuje doručit Rusku stovky balistických raket,“ řekl Patel. USA by podle něj takovýto vývoj považovaly za dramatické zvýšení íránské podpory pro ruskou válku na Ukrajině a komunikují s partnery ohledně možné reakce.

„Jak jsme my a naši partneři dali jasně najevo, jak na (summitu velkých ekonomik) G7, tak na summitu NATO letos v létě, jsme připraveni přijít s rychlou a tvrdou odpovědí, pokud by Írán s přesunem balistických raket postupoval kupředu,“ dodal bez dalších podrobností Patel.

Foto: Novinky

Pro drony typu Šáhed je charakteristický ocas ve tvaru V. Na snímku Šáhed 136

Teherán podle Západu již delší dobu podporuje ruskou agresi na Ukrajině, zejména dodávkami bezpilotních letounů. Agentura Reuters o možném rozšíření této podpory na rakety informovala s odvoláním na dva nejmenované zdroje z evropských tajných služeb.

Dodávky by se týkaly balistických raket Fateh-360, které mohou nést bojovou hlavici o váze až 150 kilogramů a mají dostřel až 120 kilometrů. Jeden ze zmíněných zdrojů uvedl, že do Íránu již odcestovali ruští vojáci, aby se naučili s íránskými raketami zacházet.

Čína vojensky pomáhá Rusku stále víc, vyvíjí s ním útočný dron a sdílí satelitní snímky

Válka na Ukrajině

Teherán také podle agentury Reuters významně rozšiřuje závody na výrobu balistických raket v oblasti vojenské základny Modares a komplexu na výrobu raket Chodžir.

Mimo to do Íránu minulý týden odjel tajemník ruské bezpečnostní rady a exministr obrany Sergej Šojgu jednat o bezpečnostní a hospodářské spolupráci. V praxi to pro Rusko znamená další dodávky bezpilotníků, dělostřelecké munice a podle některých zdrojů i naváděných pum, které nejspíš vymění za pomoc pro íránský jaderný program.

Šojgu přijel do Íránu nakupovat

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám