Hlavní obsah

Američané podnikli v Iráku největší razii proti Islámskému státu. Nebezpečně sílí

Sedm amerických vojáků bylo zraněno při nedávné velké operaci proti teroristům z Islámského státu na západě Iráku v provincii Anbar. Účastnilo se jí přes dvě stě vojáků, z nichž bylo více než sto amerických. Zabít se jim podařilo na patnáct bojovníků IS. Další byli zajati. Podle listu The New York Times šlo o jednu z největších protiteroristických misí v zemi za posledních několik let.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Příslušníci iráckých bezpečnostních sil na hranici mezi provinciemi Karbala a Anbar

Článek

„Operace se zaměřila na vůdce IS s cílem narušit a snížit schopnosti plánovat, organizovat a provádět útoky na irácké civilisty stejně jako na Američany, spojence a partnery v regionu o mimo něj,“ napsalo k akci v neděli americké Centrální velitelství, pod které spadá oblast Blízkého východu (CENTCOM).

Velitelství odmítlo sdělit, kdo jsou zabití, mezi nimiž je jeden vyšší vůdce Islámského státu. Provádějí se analýzy DNA zabitých. Zabití operativci byli podle CENTCOM ozbrojeni „různými zbraněmi, granáty a sebevražednými opasky s trhavinami“.

Žádný z amerických vojáků neutrpěl život ohrožující zranění, několik jich ale mělo otřes mozku a nejméně jeden i vnější zranění. Dva museli být převezeni k další péči do zdravotnického zařízení v německém Landstuhlu, řekl mluvčí letectva Pat Ryder.

Islámský stát sílí, jeho bašty se musejí ničit

Ředitel programu pro boj s terorismem v rámci amerického think-tanku Middle East Institute Charles Lister k situaci s Islámským státem pro list The New York Times uvedl: „Irák v posledních letech zvládal zadržovat IS, takže jeho operační tempo bylo nízké, ale IS se výrazně zotavil v sousední Sýrii, což je důvod pro vážné obavy. Dlouhodobě bezpečná útočiště IS hluboko v poušti v Anbaru kvůli tomu bude potřebovat neustále drtit, máme-li se vyhnout případnému přelití IS ze Sýrie do Iráku.“

K tomu už jednou došlo, a to během roku 2013. Islámský stát na konci téhož roku 2013 ovládl Fallúdžu, což mu umožnilo se dále rozpínat v Iráku.

Islámský stát v Sýrii zabil při útoku na autobus 22 lidí, zřejmě hlavně Palestinců

Blízký a Střední východ

Spojené státy spolu s dalšími spojenci pomohly podle vysokého amerického vojenského představitele od loňského října Iráku podniknout přes 250 protiteroristických operací. Operace zahájená minulý čtvrtek nad ránem však byla výrazně odlišná kvůli vysokému počtu příslušníků amerických speciálních sil a dalších amerických vojáků.

Operace, která začala výsadkem z vrtulníků na březích řeky, pokračovala přes poušť v oblasti jihozápadně od Fallúdži. V pátek se do operace, ve které USA nasadily pozorovací drony, zapojilo přes sto iráckých vojáků, kteří zadrželi dva radikály.

„IS není takovou hrozbou, jakou byl před deseti lety (kdy se zmocnil velkého území na severu Iráku), ale pořád představuje výzvy,“ sdělil Pat Ryder. Připomněl, že v Sýrii je nadále zadržováno na 9000 příslušníků IS.

V Sýrii se podařilo americkým vojákům spolu s bojovníky Syrských demokratických sil (SDF) dopadnout vůdce Islámského státu Chálida Ahmada Dandala, který pomohl utéci pěti bojovníkům IS z Rakky. Dva už byli dopadeni, ale tři jsou dál na útěku.

„Kdyby uteklo velké množství bojovníků IS, mohlo by to představovat extrémní nebezpečí v regionu i mimo něj,“ uvedl velitel CENTCOM Michael Kurilla.

Loni výrazně zesílily aktivity Islámského státu v Sýrii, kde podnikl řadu útoků a obsadil načas i plynové pole.

Islámský stát nebezpečně posiluje

Blízký a Střední východ

Související články

Islámský stát nebezpečně posiluje

Před deseti lety byl Islámský stát (IS) na vrcholu moci, když ovládal sever a západ Iráku. Před pěti lety zažívala tato teroristická organizace naopak útlum,...

Výběr článků

Načítám