Hlavní obsah

Úřad OSN připustil, že pro něj pracoval brutální velitel oddílu Hamásu

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) ve čtvrtek potvrdil, že jeden z teroristů zabitých ve středu v Pásmu Gazy byl jeho zaměstnancem. Muhammad abú Atáví přitom nebyl obyčejným bojovníkem. Během masakru 7. října 2023 vedl oddíl Hamásu při útoku na kryt u silnice u kibucu Re´im, kam se schovali návštěvníci festivalu Nova. Část jich nechal povraždit, další nařídil unést.

Foto: Ramadan Abed, Reuters

Palestinci odvážejí zasaženou dodávku UNRWA u Dajr al-Balahu

Článek

UNRWA Atávího zaměstnávala od července 2022. V té době už byl velitelem elitního oddílu Nuchba v praporu Hamásu Burajdž, který pak brutálně zaútočil na úkryt, v němž se schovávali vyděšení mladí účastníci festivalu.

Podle UNRWA bylo Atávího jméno v seznamu stovky zaměstnanců, kteří byli současně členy Hamásu a dalších palestinských teroristických uskupení. Dopis se seznamem dostala UNRWA od Izraele v červenci. Žádný krok proti Atávímu, který pracoval jako řidič, ale nepodnikla, protože podle jejího tvrzení Izrael neodpověděl na žádost o další informace.

„Generální komisař UNRWA odpověděl na dopis okamžitě. Potvrdil, že jakékoli obvinění se bere vážně. Naléhal (na vládu Izraele), aby s organizací spolupracovala při poskytnutí dalších informací, aby mohl jednat. Do současnosti UNRWA nedostala žádnou odpověď na dopis,“ řekla Juliette Túmová, která je ředitelkou komunikace UNRWA.

Izrael na UNRWA naléhal

„Izrael požadoval naléhavé potvrzení od vysokých představitelů OSN a rychlé vyšetření zapojení zaměstnanců UNRWA do masakrů ze 7. října,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí Izraelských obranných sil Daniel Hagari.

UNRWA v srpnu přiznala, že devět jejích zaměstnanců mohlo být zapojeno do útoků ze 7. října, a propustila je.

Šéf OSN přijel za Putinem, ten si z něj utahoval

Válka na Ukrajině

Izraelská armáda při operacích v Gaze zjistila, že datové středisko Hamásu bylo přímo za hlavní kanceláří UNRWA v Gaze.

Licoměrný Guterres: Zemřel nám kolega

Na smrt tohoto teroristy zřejmě narážel i generální tajemník OSN António Guterres ve své čtvrteční výzvě k okamžitému příměří. „Humanitární situace na severu Pásma Gazy je nejhorší, jakou jsme viděli od začátku této hrozné noční můry. Naši kampaň proti očkování proti obrně jsme byli nuceni zrušit kvůli neutuchajícímu násilí … a ve střední části Pásma Gazy si útok vyžádal ještě další život jednoho z našich kolegů v UNRWA.“

Přímo Atáví v příspěvku generálního tajemníka OSN jmenován nebyl, nicméně souhlasí okolnosti, že byl zabit ve středu ve střední části Pásma Gazy. Vozidlo UNRWA bylo zasaženo v Dajr al-Balahu.

Masakr v krytu

Úkryt u silnice v Re´im, který napadla loni 7. října jednotka pod Atávího vedením, se stal pro návštěvníky festivalu Nova pastí. Mladých lidí se v něm krčilo skoro třicet, když do úkrytu začali teroristé střílet a házet do něj granáty. Šestnáct lidí zavraždili, čtyři unesli a sedm se zachránilo.

Mezi unesenými byl i Hersch Goldberg Polin mající i americké občanství, jemuž při útoku granát utrhl levou ruku. Letos v dubnu se objevil na videu Hamásu.

Hamás zveřejnil video s rukojmím, nemá ruku

Blízký a Střední východ

Jeho mrtvé tělo pak našli izraelští vojáci 31. srpna 2024 spolu s pěti dalšími v tunelu Hamásu v Rafahu. Všichni rukojmí byli zastřeleni zblízka den až dva před příchodem izraelských vojáků. Vrazi v době jejich příchodu už byli pryč.

Hamás pak vydal prohlášení, že v podobných případech, kdy se budou izraelští vojáci blížit, se nebudou rozpakovat rukojmí zabíjet.

Atáví byl také zapojený do útoků na izraelské vojáky v Pásmu Gazy, uvedla izraelská armáda.

Izraelská armáda nalezla v tunelech Rafáhu těla šesti rukojmích

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám