Hlavní obsah

Agenti v zeleném se skrývali ve stromech. Jak Mossad zlikvidoval šéfa Hamásu

Likvidace Ismaíla Haníji, politického šéfa teroristického hnutí Hamás, vyrazila světu dech. Od té doby se objevují nejrůznější spekulace o tom, jak se to izraelské tajné službě Mossad, která má stát za touto operací, podařilo. Týdeník The Jewish Chronicle přichází na základě výpovědi bývalého elitního vojáka izraelské armády a příslušníka Mossadu s přesným popisem, jak Izraelci Haníju zlikvidovali.

Foto: Reuters

Záběry Ismáíla Haníji ze 30. 7. 2024 z Teheránu

Článek

Tvrzení, že Haníju zabila raketa či bomba, která byla v jeho pokoji ukrytá měsíce, jsou podle bývalého příslušníka Mossadu nesmysly. „Výbušné zařízení bylo umístěno v jeho apartmá v den atentátu přesně v 16:23 místního času, asi devět hodin před jeho aktivací. Bylo aktivováno poté, co Haníja vstoupil do svého pokoje. Přesně v 01:37 místního času,“ popsal bývalý agent.

Bezprostředně po masakru, který se odehrál loni 7. října, hledal Mossad příležitost k likvidaci Haníji. Když šéf Hamásu potvrdil svou účast na inauguraci nového íránského prezidenta v Teheránu, agenti měli to, co potřebovali.

„Vyslechli si telefonické rozhovory mezi organizátory inaugurace a pozvanými hosty. Když Haníja potvrdil svou účast, Mossad začal plán uskutečňovat,“ říká.

Přípravy na válku s Izraelem vrcholí. Írán už dostává od Ruska systémy protivzdušné obrany

Blízký a Střední východ

Mossad pravidelně vysílal své agenty na místo, aby zajistili operativní logistiku, zmapovali všechny ulice a uličky, identifikovali možné únikové cesty a zkontrolovali bezpečnost budovy.

Komplice přesídlili na sever Evropy

Izraelská tajná služba získala dva Íránce z bezpečnostní jednotky Ansar al-Mahdi Islámských revolučních gard, která má na starosti ochranu vysokých ústavních činitelů. Oba dostali šestimístnou sumu. Izraelská tajná služba je okamžitě po atentátu vyvezla ze země a nechala je přesídlit do severoevropské země.

Díky těmto dvěma Íráncům se podařilo umístit výbušninu pod Haníjovu postel, píše deník Bild.

Po atentátu při zkoumání záběrů bezpečnostních kamer byli strážci zachyceni v den atentátu, jak se nepozorovaně pohybují po chodbě směrem k místnosti, kde Haníja plánoval nocovat, otevírají dveře klíčem a vstupují do místnosti.

O tři minuty později byli strážci zachyceni na kameře, jak v klidu opouštějí místnost, sestupují po schodech k hlavnímu vchodu do budovy, odcházejí a poté nastupují do černého auta. Strážný na kontrolním stanovišti na parkovišti je poznal a bez jakýchkoli otázek otevřel bránu. O hodinu později byli Mossadem propašováni z Íránu.

Pohřbu vůdce Hamásu se účastnily tisíce lidí

Blízký a Střední východ

Výbušnina byla plochá, aby se zabránilo možnému odhalení. Mossad nastražil plochou cihlovou výbušninu 7,62 centimetry širokou a 15,24 centimetry dlouhou, která byla připevněna ke spodní části postele. Aby se minimalizovaly případné ztráty nevinných civilistů, použili bombu známou svou přesností. Proto byla poškozena jen ta část budovy, kde se nacházel Haníjův pokoj.

Improvizace a kreativita

Agenti se ovšem potýkali s problémy. Rezidence, kde byl Haníja ubytovaný, se nachází na kopci obklopená zelení a bylo obtížné budovu pozorovat.

„Nastoupila improvizace a kreativita. Agenti se oblékli do zeleného a šplhali po stromech, odkud dům sledovali,“ popsal bývalý agent. Jejich úkolem bylo sledovat Haníju po jeho příjezdu do penzionu (01:20 místního času). „Asi o deset minut později v jeho pokoji zhasla světla. Bylo to znamení, že ulehl na svou postel. V tu chvíli obsluha nechala explodovat bombu,“ popsal.

Novým vůdcem Hamásu bude Jahjá Sinvár

Blízký a Střední východ

Po atentátu íránské bezpečnostní orgány provedly razii v areálu rezidence a zatkly 28 vysokých vojenských představitelů a personál, který byl přítomen. Všechny jejich elektronické přístroje byly zabaveny, aby bylo možné prohledat jejich komunikaci.

Íránští agenti prohledali celé zařízení centimetr po centimetru a analyzovali záznamy bezpečnostních kamer snímek po snímku. Když zjistili, že jsou do toho zapojeni členové Islámských revolučních gard, rozzuřilo je to.

Mossad měl několik příležitostí zlikvidovat Haníju v Kataru. Izrael to odmítl, protože Katar sloužil jako zásadní vyjednavač mezi Hamásem a Izraelem ohledně krize s rukojmími. Provedení atentátu na katarské půdě by mohlo zemi uvést do problémů a ohrozit jakoukoli budoucí mírovou dohodu.

Atentát na Haníju jako špiónský thriller. Mosad pronikl až do Íránských revolučních gard

Svět

Výběr článků

Načítám