Hlavní obsah

Blackout na Kubě. Už tak kritickou situaci zhoršuje hurikán

Miliony obyvatel Kuby se ocitly v úzkých poté, co hurikán Oscar zasáhl východ ostrova. Havana a několik dalších měst jsou bez proudu už od minulého týdne a hurikán zmařil další šanci na obnovu dodávek elektřiny. Kubánci v noci z neděle na pondělí vyšli protestovat do ulic, kde mlátili do hrnců a vytvářeli bariéry z odpadků.

Kubánci na protest proti výpadku proudu mlátili v ulicích do hrnců a vytvářeli bariéry z odpadkůVideo: Reuters

Článek

V Kubě už několikátý den panuje rozsáhlý blackout. Nedělní noc obyvatelé Havany trávili před svými domy, aby se uchránili nesnesitelnému horku uvnitř. Někteří jen tak seděli při svíčkách, jiní si krátili chvíli třeba hraním šachů.

Elektrická síť zkolabovala od pátku již počtvrté. Páteční celostátní výpadek způsobilo selhání jedné z hlavních elektráren v zemi. Výpadek, na jehož obnově dosud pracovalo 52 000 energetiků, bohužel znovu zhoršil příchod hurikánu Oscar.

V neděli se po celovíkendové snaze podařilo obnovit elektřinu pro 216 000 obyvatel Havany. S odvoláním na tiskovou konferenci ministerstva energetiky to uvedla CNN. Většina obyvatel desetimilionové země ale přístup k elektřině stále nemá. Dlouho trvající problémy začínají mezi obyvateli měst vyvolávat nepokoje, videa z ulic ukazují protivládní protesty.

Na celé Kubě vypadla elektřina

Amerika

Generátory jsou luxusem

Generátory jsou pro většinu obyvatel Kuby luxusem. Bez elektřiny na některých místech lidé nemají ani tekoucí vodu a chlazené potraviny se rychle kazí. V důsledku nově vzniklé situace se stojí dlouhé řady na běžné potraviny a nevyjde na každého. Do zaměstnání by se měli dostavit pouze nepostradatelní pracovníci. Výpadek může být částečnou radostí pro studenty, kterým školy do středy zrušily výuku.

„Paralyzovali jsme hospodářskou činnost, abychom mohli vyrábět elektřinu pro obyvatelstvo,“ řekl kubánský premiér Manuel Marrero Cruz ve čtvrtečním televizním projevu, který se opozdil kvůli technickým potížím.

Ministr zdravotnictví José Angel Portal Miranda v příspěvku na síti X uvedl, že zdravotnická zařízení v zemi fungují na generátory.

Foto: Profimedia.cz

Barikáda z odpadků během třetí noci celostátního výpadku proudu v Havaně 20. října 2024

Hurikán první kategorie, který v neděli odpoledne udeřil na východní pobřeží Kuby, doprovázel na některých místech vítr o rychlosti až 130 kilometrů v hodině. Tamní meteorologové očekávají, že srážky, ač slabší, se budou na jihovýchodě zdržovat až do středečního rána.

Obavy výpadky vzbuzují především proto, že komunisty řízená zem se poslední dobou těžce vyrovnává s ekonomickou krizí a situace jako tahle by ji mohla prohloubit. Kubánští představitelé jsou přesvědčeni, že na vině je především zbídačený stav infrastruktury na ostrově společně se zvýšenými ekonomickými sankcemi USA, píše CNN.

Kubu zasáhl hurikán Oscar

Svět

Výběr článků

Načítám