Hlavní obsah

„Berlusconiho nechceme.“ Milánská rada se odvolala proti přejmenování letiště

Vlnu odporu vyvolal plán italského ministra dopravy Mattea Salviniho přejmenovat hlavní letiště v Miláně po skandály opředeném bývalém premiérovi Silviu Berlusconim. Rada města se rozhodla obrátit na správní soud regionu Lombardie.

Foto: Profimedia.cz

Letiště Malpensa, Itálie

Článek

Salvini - šéf protiimigrační strany Liga a ministr dopravy ve vládě Giorgie Meloniové - chce přejmenovat milánské letiště Malpensa. Tento plán prosazoval již od smrti miliardáře a mediálního magnáta Berlusconiho v červnu loňského roku.

Berlusconi je v italské politice kontroverzní postavou, jeho působení ve funkci premiéra provázely sexuální aféry a politická fiaska. Tyto události byly široce medializovány a doteď vyvolávají pobouření mnoha politických kolegů, tamních ale i z celého světa.

Přesto, že se obvykle na přejmenování čeká 10 let od úmrtí dotyčné osoby, úřad pro civilní letectví (ENAC) dal tomuto plánu zelenou už v létě tohoto roku.

Milánský starosta Giuseppe Sala prohlásil, že Salvini tento krok učinil bez zapojení místní rady nebo společnosti, která letiště spravuje. Obvinil také společnost ENAC, že podlehla tlaku pravicové strany, píše The Guardian.

Rada města má plán za „groteskní“

„Rada spolu se správou města nebudou nečinně přihlížet grotesknímu a zbytečně rozdělujícímu činu, který si Salvini a vláda Meloniové přejí,“ uvedl k situaci předseda středolevé Demokratické strany Pierfrancesco Majorino. Petici vyzývající vládu, aby plán zastavila, už podepsaly tisíce lidí. Konaly se také protesty.

V reakci na odvolání ministr Salvini na svém twitteru napsal: „Ani po jeho smrti nenávist a zášť vůči Berlusconimu nepřestává.“ Berlusconi zemřel ve věku 86 let přímo v Miláně. Jeho strana Vzhůru Itálie!, kterou založil, ještě před jeho smrtí úzce spolupracovala s vládní koalicí Meloniové.

Přejmenování letiště není jediným případem, který vyvolal pobouření. Protesty v Itálii panovaly i proti rozhodnutí vypravit Berlusconimu státní pohřeb. Stejně tak třeba schválení poštovní známky k prvnímu výročí jeho úmrtí vládou.

Hororový start na letišti v Milánu. Boeing dřel ocasem o ranvej

Evropa

Výběr článků

Načítám