Hlavní obsah

Benátky zdvojnásobí vstupné pro jednodenní turisty

Italské Benátky, jedna z nejnavštěvovanějších lokalit na světě, od příštího roku citelně zdraží vstupní poplatek pro tzv. jednodenní turisty, tedy návštěvníky, kteří nejsou na území města ubytovaní. V nejžádanějších dnech by taxa měla dosáhnout deseti eur (254 Kč) namísto dosavadních pěti eur (127 Kč).

Foto: Manuel Silvestri, Reuters

Náměstí sv. Marka v Benátkách

Článek

Vedení města se netají tím, že takto chce turisty od cest do Benátek odradit, což potvrdil i radní Michele Zuin v rozhovoru pro deník Il Gazzettino. „V kritických dnech bude nutné zaplatit nejvyšší tarif deseti eur. Doufáme, že tímto způsobem cestovatele odradíme,“ uvedl.

O tomto víkendu končí testovací fáze projektu, který město spustilo letos na jaře. Vstup do Benátek byl zpoplatněn jen ve vybrané dny v roce v době mezi 8:30 a 16:00 hodin. Letos je takových dnů 29, přičemž poslední je v neděli 14. července.

Celkem Benátky vybraly zatím přes dva miliony eur (50,7 mil. Kč). V některých dnech systém zaregistroval více než 25 tisíc platících hostů.

Moc to nezabírá

Neexistují spolehlivé odhady, kolika turistům se podařilo vyhnout zaplacení taxy. Podle italských médií je ale zřejmé, že se zatím nedaří dosáhnout cíle, tedy omezit masovou turistiku, kterou Benátky trpí jako málokteré jiné město na světě.

„K žádnému velkému odstrašujícímu účinku zatím nedošlo,“ připustil Zuin s tím, že to nikdo ani neočekával. Jiné to podle něj bude, až se při dosažení kritické hranice návštěvnosti bude platit deset eur.

„Benátky jsou stále příliš levné. Nebude to žádná tragédie, když turisté zaplatí více,“ přidal se benátský radní pro cestovní ruch Simone Venutrini.

Opatření města už dříve kritizovala americká spisovatelka Donna Leonová, jejíž kriminální romány zasazené do Benátek se staly celosvětovými hity. „Úřady nechtějí, aby to fungovalo. Nechtějí zastavit turistický ruch. Chtějí jen na návštěvnících vydělat peníze,“ řekla tiskové agentuře DPA.

Benátky ročně navštíví kolem 15 milionů turistů, což radnici přináší velké množství peněz, současně to ale způsobuje značné škody. V historickém centru s idylickými vodními kanály dnes žije už sotva 50 tisíc stálých obyvatel, zatímco pro hosty je připraven stejný počet lůžek. V některé dny je téměř nemožné projít úzkými uličkami kolem náměstí sv. Marka a mostu Rialto.

V dubnu se začíná platit vstupné do Benátek. Jak přesně to bude fungovat?

Cestování

Výběr článků

Načítám