Hlavní obsah

Assange poprvé po propuštění na veřejnosti: Jsem na svobodě za přiznání se k novinářské práci

Štrasburk

Nejsem na svobodě proto, že by systém dobře fungoval, ale protože jsem se přiznal k novinářské práci na základě zdrojů, řekl v úterý na půdě Rady Evropy zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange. Byl to jeho první veřejný projev od červnového propuštění, píší agentury AFP a AP. Parlamentní shromáždění Rady Evropy bude v úterý jednat o rezoluci kritizující Assangeovo mnohaleté zadržování.

Video: Reuters

Článek

„Jsem po letech věznění na svobodě, protože jsem se přiznal k novinářské práci. Přiznal jsem se k tomu, že jsem vyhledal informace ze zdroje, a přiznal jsem se k tomu, že jsem informoval veřejnost o povaze těchto informací. K žádnému jinému obvinění jsem se nepřiznal,“ řekl Assange.

Dodal, že doufá, že jeho svědectví pomůže těm, kteří jsou stejně ohroženi jako on, ale méně známí. Je mi líto, že vidím stále „více beztrestnosti, více utajování, více utiskování těch, kteří říkají pravdu, a více autocenzury,“ cituje Assange AFP.

Symbol boje za svobodu slova

Třiapadesátiletý Assange stál v roce 2010 za dosud největším únikem utajovaných armádních dokumentů a zveřejněním nespočtu diplomatických depeší, za což poté v USA čelil obvinění z téměř dvou desítek trestných činů včetně špionáže. Pro mnohé se stal symbolem boje za svobodu slova, řada lidí tvrdě kritizovala podmínky jeho věznění.

Foto: Pascal Bastien, ČTK/AP

Zakladatel Wikileaks Julian Assange a jeho žena Stella se účastní zasedání Rady Evropy ve Štrasburku ve východní Francii v úterý 1. října 2024

Parlamentní shromáždění Rady Evropy bude dnes jednat o rezoluci kritizující Assangeovo mnohaleté zadržování. Novinář strávil 14 let nejprve na ekvádorském velvyslanectví v Londýně a potom ve vězení Belmarsh u Londýna.

Letos na konci června se Assange dohodl s americkou justicí a přiznal se k porušení zákona o ochraně tajných informací. Prokuratura pak vzhledem k letům, která muž, jenž se bránil vydání do USA, strávil ve vězení, upustila od dalšího stíhání a Assange se dostal na svobodu.

Assange přiznal vinu a zamířil do rodné Austrálie

Svět

Výběr článků

Načítám