Hlavní obsah

Zmatený Biden: Jsem první černošskou ženou v Bílém domě

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že je hrdý na to, že byl první černošskou ženou, která kdy sloužila s černošským prezidentem. Pravděpodobně tak spojil svoji pozici viceprezidenta, kterou vykonával v letech 2009 až 2017 za prezidentství Baracka Obamy, s působením nynější viceprezidentky Kamaly Harrisové, která je skutečně první černošskou ženou, která působí v této roli v Bílém domě. O dalším z řad zmatených výroků informoval britský deník The Telegraph.

Foto: Reuters

Joe Biden

Článek

Jak Barack Obama, tak Kamala Harrisová se skutečně zapsali do americké historie. Obama se v roce 2008 stal vůbec prvním černošským americkým prezidentem a Harrisová o 12 let později první černošskou viceprezidentkou. Biden byl viceprezidentem v letech 2009 až 2017 a všechny tyto tři skutečnosti propletl dohromady v rozhovoru pro filadelfskou rozhlasovou stanici Wurd.

„Mimochodem, jsem hrdý na to, že jsem, jak jsem řekl, první viceprezident, první černošská žena, která sloužila s černošským prezidentem,“ prohlásil americký prezident podle britského deníku.

Podobné přešlapy nejsou u Bidena ničím novým a přispívají k pochybám o jeho duševní kondici. Sledovány jsou jak ve vztahu k jeho současnému mandátu, tak i kvůli tomu, že ho chce na podzim ve volbách obhajovat.

Biden si spletl Ukrajinu s Afghánistánem a Irákem. Neměli jsme tam chodit, řekl

Amerika

Například v březnu se Bidenovi povedlo zaměnit Ukrajinu s Afghánistánem a Irákem. „Amerika udělala chybu. Šli jsme za (Usámou) Bin Ládinem, dokud jsme ho nedostali. Ale neměli jsme chodit na Ukrajinu,“ řekl Biden, než se opravil. „Neměli jsme jít do celé té věci v Iráku a Afghánistánu. To nebylo nutné,“ uvedl podle CNN jednaosmdesátiletý šéf Bílého domu.

Biden nepřesvědčil ani v debatě proti Donaldu Trumpovi na konci června. Kritici mluví o prezidentově propadáku, jiní ho vyzývají, aby svoji kandidaturu stáhl. Bílý dům jeho slabý výkon okomentoval s tím, že byl nachlazený a měl rýmu.

Hledá se náhradník za Bidena

Volby USA

I Bidenův 78letý soupeř Trump má s přeřeky své zkušenosti. Například loni v říjnu město Sioux City v Iově zaměnil za lokalitu Sioux Falls. Ta ale leží o 140 kilometrů dál v jiném federálním státě, v Jižní Dakotě, uvedl deník The New York Times. V září se Trump zase pustil do Bidena se slovy, že jeho „nekompetentnost“ přivede svět do druhé světové války. Ta ovšem skončila v roce 1945.

Při výčtu svých úspěchů dříve také Trump zmínil, jak v roce 2016 ve volbách „porazil Obamu“. Ve skutečnosti byla jeho vyzývatelkou Hillary Clintonová. Na Izrael pak podle něj místo Hamásu zaútočil „hummus“.

Nejen Biden. Trumpovy stále častější přeřeky mohou být pro prezidentskou kampaň problém

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám