Hlavní obsah

Zemřela bývalá šéfka YouTube Susan Wojcickiová, bylo jí 56 let

San Francisco

Americká podnikatelka a manažerka Susan Wojcickiová, která se podílela na startu technologického giganta Google a několik let stála v čele videoplatformy YouTube, ve věku 56 let podlehla rakovině plic. Její úmrtí oznámil v noci na sobotu její manžel ve facebookovém příspěvku. Šéf Googlu Sundar Pichai označil její smrt za zdrcující zprávu pro tisíce lidí, se kterými spolupracovala.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Susan Wojcickiová

Článek

Deník Financial Times napsal, že Wojcickiová se za své roky v Silicon Valley vypracovala na jednu z nejvlivnějších žen v americkém sektoru nových technologií, kterému jinak dominují muži.

Googlu pomohla vybudovat jeho veleúspěšné podnikání v reklamní sféře a v jisté fázi byla ve společnosti viceprezidentkou pro reklamní produkty.

16. zaměstnankyně firmy

S Googlem je spjatá od samého začátku, neboť jeho spoluzakladatelé Larry Page a Sergey Brin si na konci 90. let zřídili kancelář v garáži domu Wojcickiové v kalifornském městě Menlo Park. Wojcickiová se pak stala 16. zaměstnankyní firmy, která se následně rozrostla v globální korporaci.

Ředitelkou serveru YouTube, který Google koupil v roce 2006, se stala v roce 2014. Pod jejím vedením počet uživatelů platformy na sdílení videí narostl na více než dvě miliardy a jeho tržby z reklamy na skoro 30 miliard dolarů ročně (bezmála 700 miliard Kč).

Zároveň se podobně jako další sociální sítě potýkala s rozmachem dezinformací a nenávistného obsahu či podezřením, že její algoritmus pro doporučování obsahu může uživatele radikalizovat. Z čela platformy odešla loni v únoru.

„Susan byla jedním z nejaktivnějších a nejenergičtějších lidí, které jsem kdy potkal,“ uvedl Pichai v prohlášení, v němž vzdává hold jejímu „neuvěřitelnému životu a kariéře“. Wojcickiová se podle něj snažila budovat lepší pracovní prostředí pro všechny a byla svými spolupracovníky milována. „Její čas na Zemi byl příliš krátký, ale nepromarnila z něj ani minutu,“ dodal Pichai.

YouTube chce využívat videa k trénování AI, už jedná s hudebními vydavatelstvími

AI

Už žádná omezení. Trump dostane na Facebooku a Instagramu naprostou volnost

Internet a PC
Související témata:
Susan Wojcicki

Výběr článků

Načítám