Hlavní obsah

Zastavte tok amerického materiálu do Ruska, jinak na to doplatíte, varovali Američané Turky

Washington vyzval Ankaru, aby zpřísnila dohled nad obchodem s americkým vojenským a strategickým materiálem, jenž se přes Turecko dostává k Rusům, kteří jej využívají při výrobě zbraní nasazovaných na Ukrajině. USA přitom Turecko varovaly před následky, pokud tento vývoz nezastaví.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan (vlevo) během loňského setkán v Soči.

Článek

„Potřebujeme, aby nám Turecko pomohlo zastavit nezákonný tok amerických technologií do Ruska,“ uvedl podle webu Financial Times americký náměstek ministra obchodu Matthew Axelrod, který v uplynulých dnech jednal v Ankaře i Istanbulu. „Jinak nebudeme mít jinou možnost než uvalit restrikce na ty, kteří se vyhýbají vývozním kontrolám,“ dodal s tím, že ministerstvo se už v tomto směru zajímá o 18 tureckých společností.

USA se podle Financial Times obávají, že se z Turecka stalo klíčové centrum, přes něž se elektronika západní provenience včetně procesorů a paměťových karet dostává k ruským výrobcům raket a dronů. Podobně ostře sledovanou komoditou, která se dostává do Ruska, i když by tomu měly bránit turecké vývozní kontroly, jsou obráběcí stroje nezbytné pro výrobu střeliva či vojenských vozidel všeho druhu.

Západ sleduje pohyb strategického zboží

Varování Washingtonu je podle listu nejnovější známkou toho, jak rozhodnutí Turecka zachovat v době války na Ukrajině silné obchodní vazby s Ruskem zkomplikovalo beztak složité vztahy mezi dvěma spojenci z NATO. Zatímco USA, EU a další západní partneři uvalili na Rusko od rozpoutání války v roce 2022 rozsáhlé sankce, Turecko se všem restrikcím vyhnulo, a naopak obchod s Ruskem zvýšilo.

Šojgu přijel do Íránu nakupovat

Blízký a Střední východ

USA, EU, Velká Británie a Japonsko se podle Financial Times spojily, aby sledovaly obchod s asi 50 kategoriemi civilních produktů využitelných při výrobě vojenského materiálu všeho druhu včetně zbraní. Zjistily přitom, že Turecko je po Číně druhým největším zdrojem vysoce strategických komodit pocházejících z USA, které se dostanou do Ruska.

Podle listu se vývoz nejcitlivějších komodit z Turecka do Ruska nebo podezřelým zprostředkovatelům, jako je Ázerbájdžán či Kazachstán, od začátku války na Ukrajině ztrojnásobil.

Turecko od října blokuje veškerou spolupráci NATO s Izraelem

Svět

Výběr článků

Načítám