Hlavní obsah

Začal soud s Baldwinem. Za smrt kameramanky mu hrozí 18 měsíců

U soudu ve městě Santa Fe v americkém státě Nové Mexiko začal ve středu ostře sledovaný proces, v němž herec Alec Baldwin čelí obvinění z neúmyslného zabití kameramanky při natáčení westernu Rust v roce 2021.

Foto: Profimedia.cz

Herec Alec Baldwin s manželkou Hilarií před soudem v Santa Fe

Článek

„Důkazy ukážou, že někdo, kdo lehkomyslně nakládal se skutečnou zbraní a porušil základní pravidla bezpečnosti střelných zbraní, je obžalovaný Alexander Baldwin,“ řekla podle stanice CNN v úvodní řeči prokurátorka Erlinda Johnsonová s tím, že během procesu se potvrdí, že samotná zbraň byla v naprostém pořádku a herec s ní neměl na nikoho mířit a mačkat spoušť.

Naproti tomu hercova obhajoba vinila z tragédie zbrojířku a prvního asistenta režie – společně odpovědné za bezpečnost střelných zbraní během natáčení –, že nezabránili tomu, aby se do Baldwinovy zbraně nedostala ostrá munice.

Foto: Profimedia.cz

Prokurátorka Erlinda Johnsonová s kulkou, která zabila kameramanku filmu Rust.

Za smrt kameramanky může zbrojířka, řekla porota. Baldwina soud teprve čeká

Amerika

„Byla to nevýslovná tragédie, ale Alec Baldwin nespáchal žádný zločin. Byl to herec, hrál roli Harlana Rusta. Herec, který hraje postavu, může dělat věci, které jsou smrtelné,“ řekl obhájce Alex Spiro. „Tato ‚základní pravidla‘ nejsou základními pravidly během filmového natáčení,“ dodal.

Zahájení procesu se ve středu zúčastnil i 66letý Baldwin, který úvodní řeči poslouchal s vážným výrazem ve tváři. Doprovázen byl manželkou Hilarií i bratrem Stephenem Baldwinem, který je rovněž herec.

Foto: Profimedia.cz

Soudkyně Mary Marloweová Sommerová

Sedmadvacetiletou zbrojířku Hannah Gutierrezovou-Reedovou, kterou za nabití zbraně ostrou municí v dubnu odsoudili k 18 měsícům vězení, vzpomínaly obě strany. Prokurátorka Baldwinovi, který byl zároveň producentem filmu, vyčetla, že ačkoliv všichni na place věděli, že žena má jen málo zkušeností, manipulace se zbraněmi nebyla důsledně kontrolována. Stejný trest, tedy 18 měsíců vězení, hrozí v případě odsouzení i Baldwinovi.

O jeho vině bude rozhodovat dvanáctičlenná porota. Herec vinu odmítá a tvrdí, že spoušť zbraně nestiskl.

Tragédie se odehrála 21. října 2021, když Baldwin během zkoušky podle scénáře vytáhl revolver, který však místo slepých nábojů obsahoval ostrou munici. Výstřel zabil 42letou kameramanku Halynu Hutchinsovou, do ramene byl zasažen i režisér Joel Souza, který stál za ní.

Soudní porota znovu obvinila herce Baldwina z neúmyslného zabití

Amerika
Související témata:
Santa Fe

Výběr článků

Načítám