Hlavní obsah

Zabijte je, ovládají počasí. Americkým meteorologům chodí kvůli hurikánům výhrůžky smrtí

Američtí meteorologové monitorující pohyb ničivých hurikánů Milton a Helene se stali terčem konspiračních teorií, podle nichž jsou za hurikány zodpovědní, protože ovládají počasí. Kvůli tomu dostávají i výhrůžky smrtí. Konspirační teorie o hurikánech též výrazně rozdmýchává kandidát republikánů na prezidenta Donald Trump a jeho následovníci.

Foto: Reuters

Dům poničený hurikánem Milton

Článek

Hurikán Helene se před dvěma týdny prohnal šesti státy a vyžádal si stovky životů, načež ve středu Floridu zasáhl hurikán Milton. Rozsáhlé dezinformace nyní ovšem omezují schopnost úřadů pomoci hurikánem zasaženým komunitám, řekla deníku The Guardian šéfka Federální agentury pro krizové řízení (FEMA) Deanne Criswellová.

Michiganská meteoroložka Katie Nickolaouová uvedla, že nejsilněji dopad těchto konspirací pociťuje ona a její kolegové, kteří se denně potýkají s nepravdivými zprávami, že v USA řádí hurikány kategorie 6, že je vytváří a ovládá vláda nebo sami meteorologové –a útočí s nimi na státy podporující republikány – a že by za to měli zodpovědní vědci být pozabíjeni a jejich radarové vybavení by mělo být zničeno.

„Nikdy jsem neviděla, že by bouřka vyvolala tolik dezinformací. Neustále všude hasíme chybné informace. Spousta lidí mi řekla, že jsem ten hurikán vytvořila a ovládám ho. Někteří lidé si myslí, že ovládáme počasí. Musela jsem je upozornit, že hurikán má energii jako 10 tisíc jaderných bomb a v to, že bychom jej dokázali ovládnout, nemůžeme ani doufat. Ale věci se posunuly k násilnější rétorice, obzvlášť když lidé říkají, že by tvůrci hurikánu Milton měli být zabiti,“ popsala situaci Nickolaouová.

Měl být útočištěm pro záchranáře při řádění hurikánu Milton, stal se z něj symbol zkázy

Zahraniční

V jedné ze zpráv, jež tato meteoroložka obdržela, stálo: „Zastavte dýchání těch, kdo je (hurikány) vytvořili, a jejich spojenců“. „Vraždění meteorologů hurikány nezastaví. Nemůžu uvěřit, že jsem to musela napsat,“ odpověděla na zprávu Nickolaouová.

„Lidé mě nazývají řadou vulgárních slov. Říkají mi, abych sklapla a posadila se. Lidé, kteří si myslí, že je v pořádku zničit Dopplerův radar, protože mají za to, že kontroluje počasí. Potýkání se s tím požírá spoustu pracovního i volného času. Je to velmi únavné,“ dodala.

Hurikán jako útok

Již po úderu Helene se začalo šířit velké množství konspiračních teorií a ty po zformování hurikánu Milton ještě nabraly na síle. Bývalý prezident USA Donald Trump obzvláště s oblibou opakuje lež, že FEMA nemá pro přeživší úderu hurikánu peníze, protože byly rozdány nelegálním migrantům. Na sociálních sítích se tak začaly šířit také příspěvky požadující „zatčení, zastřelení nebo pověšení“ zaměstnanců této agentury.

Několik z Trumpových nejbližších spolupracovníků šíří i tu extrémnější konspirační teorii, že jsou hurikány cílenými útoky ze strany demokratické administrativy. „Hurikán Helene byl útok způsobený manipulací s počasím,“ tvrdí například video sdílené Trumpovým bývalým poradcem pro národní bezpečnost Michaelem Flynnem.

Škody po hurikánu Milton mohou jít do bilionů. Satelitní snímky ukázaly rozsah zkázy

Amerika

Tento prudký vzestup nepravd o hurikánech sklidil od současného prezidenta Joea Bidena ostrou odpověď, když ze zodpovědnosti za něj obvinil Donalda Trumpa a vzkázal mu, aby přestal být otravný. „Je to více než směšné. Je to tak pitomé. Musí to přestat,“ řekl Biden k teoriím o kontrole počasí.

Lidstvo má v současnosti pouze schopnost hurikány zhoršit, a to spalováním fosilních paliv, jež vede k ohřívání oceánů, které pak hurikánům dávají více energie. Vytvořit je, ovládat nebo nasměrovat určitým směrem však nedokáže. Fondy na pomoc lidem zasaženým hurikánem jsou zase zcela oddělené od financí určených na pomoc migrantům.

Snažíme se jen chránit lidi

Podle bývalého televizního meteorologa Chrise Gloningera jsou dezinformace kolem hurikánů Helene a Milton jen výrazným příznakem vývoje, v rámci nějž veřejnost stále častěji získává informace od extremistických osobností na internetu radši než od kvalifikovaných expertů. On sám během své kariéry prý běžně čelil výhrůžkám smrtí, protože mluvil o změnách klimatu.

„Moderní Republikánská strana má armádu lidí s obrovským následováním na sociálních sítích, kteří jen šíří dezinformace. Moji bývalí kolegové a já dostáváme výhrůžky a zprávy, že posíláme hurikány do států, které podporují republikány. Je to ohromující. Za žádné jiné pohromy jsem nic takového nezažil. Meteorologové takto dosáhnou bodu vyhoření. Jaká jiná profese čelí útokům jen proto, že dělá svou práci? Pouze se během extrémního počasí snažíme ochránit lidi a majetek,“ dodal Gloninger.

Průlet monstrózním hurikánem Milton: Letadlo sebou házelo ze strany na stranu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám