Hlavní obsah

Za vraždu rodičů dostali doživotí a odseděli si 30 let. Bratři Menendézovi teď mají šanci na propuštění

Za vraždu svých rodičů si Erik (53) a Lyle (56) Menendézovi odpykávají doživotní trest odnětí svobody bez možnosti podmínečného propuštění ve vězení v Kalifornii. Ve vězení jsou už téměř 35 let, teď ale mají šanci na podmínečné propuštění. To podpořil soudní prokurátor po přezkoumání nových důkazů.

Foto: Profimedia.cz

Losangeleský okresní prokurátor George Gascon hovoří během tiskové konference 24. října 2024.

Článek

Případ, který otřásl Amerikou, se odehrál v domě v Beverly Hills roku 1989. Bratři Lyle a Erik tam tehdy zavraždili své rodiče, Kitty a Josého Menendézovy. Bratři přiznali, že je k činu dohnaly roky sexuálního, fyzického a psychického zneužívání. Dlouhé soudní řízení v roce 1996 skončilo vyloučením důkazů o jakémkoli týrání a bratři byli za vraždu svých rodičů odsouzeni na doživotí.

Po několika desítkách let ve vězení teď ale bratři mají šanci dostat se na svobodu. Jejich podmínečné propuštění soudu doporučí okresní prokurátor v Los Angeles George Gascón. „Po velmi pečlivém přezkoumání všech předložených důkazů jsem dospěl k názoru, že podle zákona je opětovné posouzení vhodné, a zítra to doporučím soudu,“ uvedl ve čtvrtek na tiskové konferenci. „Věřím, že svůj dluh společnosti už splatili,“ dodal.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zleva Erik Menendéz a jeho bratr Lyle

Na konferenci promluvili i bratranci Erika a Lylea, kteří pochválili okresního prokurátora za jeho krok a poděkovali za naději pro jejich rodinu. Že sourozenci byli vystaveni dlouholetému citovému, fyzickému a sexuálnímu zneužívání a jednali pouze v sebeobraně, od začátku uvádí i obhájkyně bratrů Menendézových Leslie Abramsomová.

Mezi nové důkazy patří například dopis, který Erik napsal před vraždou a který podle jeho advokátů potvrzuje jeho výpověď o sexuálním zneužívání, píše BBC. Gascón na sociální síti sdílel fotku ručně psaného dopisu, který měl napsat Erik Menendéz. Dva dny na to ji ale smazal.

V dopise podle americké CNN stálo: „Snažil jsem se tátovi vyhýbat. Stále se to děje, ale teď je to pro mě horší. Každou noc nespím a myslím na to, že by mohl přijít.“

Případ násilné vraždy prominentního manažera zábavního průmyslu a jeho manželky v posledních letech přitahuje mezinárodní pozornost. Na motivy šokujícího incidentu vznikl dokumentární seriál, který mapuje vývoj událostí. Bratři Menendézovi si získali i spoustu příznivců, jejich propuštění podporuje i celebrita z americké reality show Kim Kardashianová, která pro NBC News popsala, že bratři v době vraždy udělali to, co považovali za jediné východisko z těžké noční můry.

Mimo přezkoumání důkazů Gascón uvedl, že bratři by měli být propuštěni s okamžitou platností, v době vraždy jim totiž bylo méně než 26 let. Jeho rozhodnutí musí odsouhlasit soudce a poté celou věc musí schválit komise pro podmínečná propuštění. Konečné slovo by měl soudce vyřknout při slyšení příští měsíc.

Nová série, nová monstra. Po oceňovaném Dahmerovi natočil Netflix další případ známých vrahů

Kultura

Výběr článků

Načítám