Hlavní obsah

Z Ruska propuštěné vězně vítal americký prezident Joe Biden

Tři propuštěné vězně z Ruska, kteří se dostali na svobodu v rámci největší výměny vězňů od dob studené války, vítali na americké základně Andrews v Marylandu americký prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová. Do USA přiletěli novinář listu The Wall Street Journal Evan Gershkovich, bývalý příslušník americké námořní pěchoty Paul Whelan a ruskoamerická v ČR žijící novinářka Alsu Kurmaševová. Na propuštění čekali jejich rodinní příslušníci.

Biden s Harrisovou přivítali věžně propuštěné z RuskaVideo: Reuters

Článek

Gershkoviche, který strávil ve vězení skoro 491 dní, vítala na ranveji jeho matka Ella Milmanová, která byla velmi aktivní v kampani za jeho propuštění. Nechybělo ani vedení redakce listu. Na Alsu Kurmaševovou, která má dvojí občanství - ruské a americké, čekaly její dvě dcery Bibi a Miriam Butorinovy.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Evana Gershkoviche vítá jeho matka Ella Milmanová před prezidentem Joem Bidenem a Kamalou Harrisovou.

Biden označil propuštění za velmi důležité a připomněl strádání vězněných i jejich blízkých: „Představte si, jak byste se cítili, kdybyste byli drženi nespravedlivě ve vězení a měli jste děti doma. Představte si, že sedíte ve vězení, ani nevíte, jestli se vůbec kdy dostanete domů, přemýšlíte, co je s vašimi dětmi, jak jdou do postele a v noci pláčou. Na tom záleží.“ Biden také poděkoval spojencům, kteří mu pomáhali.

Harrisová dodala, že výměna je odkazem „prezidenta, který rozumí diplomacii“. Zdůraznila, že dnešek je „neuvěřitelný den“ - je to vidět v očích propuštěných a jejich rodin.

Výměna 24 vězňů ze sedmi zemí je považována za historickou, od dob studené války k takové nedošlo, uvedla profesorka politických věd z Northwesternské univerzity Daniella Gilberrová, která radí britské, kanadská a americké vládě při propouštění vězňů. „V aktuální vlně výměn zadržovaných jsme neviděli nic v takovém rozsahu,“ řekla BBC. Dodala, že „probíhalo ohromné množství diplomatických jednání“.

Vykonstruované procesy

Dvaatřicetiletý zpravodaj deníku The Wall Street Journal Evan Gershkovich byl zatčen loni na konci března v Jekatěrinburgu, kde zjišťoval, jak se místní obyvatelé stavějí k válce na Ukrajině, a také se zajímal o žoldnéřskou Wagnerovu skupinu. Byl obviněn, že na pokyn CIA „shromažďoval tajné informace“ o továrně na tanky Uralvagonzavod, jejíž závod leží 150 kilometrů severně od města. V procesu zahájeném 26. června byl minulý týden shledán vinným ze špionáže a odsoudil jej k 16 letům vězení. Už při procesu někteří diplomaté uvedli, že Rusové Gershkoviche pravděpodobně zadrželi ve snaze mít americké občany na výměnu za ruské občany zadržované na Západě.

Ruský soud poslal amerického novináře Gershkoviche na 16 let za mříže

Evropa

Ještě před propuštěním Gershkovich žádal ruskou administrativu o možnost udělat rozhovor s Vladimirem Putinem. Napsal to na jeden z papírů, které musel vyplňovat, aby mohl být vyměněn. Musel totiž formálně požádat Putina o milost. Na konec této žádosti připsal, že žádá o rozhovor, napsal Axios.

Foto: Nathan Howard, Reuters

Americký prezident Joe Biden se vítá s propuštěným Evanem Gershkovicem, vpravo Kamala Harrisová.

Někdejší příslušník americké námořní pěchoty 54letý Paul Whelan, který má i britské, irské a kanadské pasy, byl zatčen v moskevském hotelu Metropol v prosinci 2018, když zrovna dostával špionážní materiály na flash disku. Whelan, který byl v Rusku na svatbě, protože tam měl hodně přátel, si myslel, že mu starý známý, který se v hotelu náhle objevil, předal snímky z dovolené. Soud ho uznal v červnu 2020 vinným ze špionáže a poslal ho na 16 let do vězení. Za mřížemi strávil 2043 dnů.

Foto: Kevin Mohatt, Reuters

Propuštěný Paul Whelan

Před soudem Whelan podle BBC řekl: „Rusko tvrdí, že chytili Jamese Bonda na špionážní misi. Ve skutečnosti unesli Mr. Beana na dovolené.“ Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ale ještě minulý týden tvrdila: „Máme důkazy.“

Údajný americký špión Whelan zůstane za mřížemi v Rusku

Svět

Sedmačtyřicetiletou rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou žijící v České republice, kde pracuje pro Svobodnou Evropu, poslal minulý měsíc ruský soud na 6,5 roku do vězení. Uznal ji vinnou z šíření lživých informací o ruské armádě. Kurmaševová, která má ruské i americké občanství, odjela loni v květnu do Ruska z rodinných důvodů.

Foto: Kevin Mohatt, Reuters

Alsu Kurmaševovou v USA vítaly její dvě dcery Bibi a Miriam Butorinovy.

V červnu téhož roku byla před zpátečním letem zadržena na letišti v Kazani a úřady jí zabavily americký i ruský pas. Čekala, až jí vrátí doklady. V říjnu ji úřady obvinily z porušení zákona o zahraničních agentech, protože se sama nepřihlásila úřadům jako zahraniční agentka. Kurmaševová žije s manželem a dvěma dcerami v Praze. Svobodnou Evropu placenou americkým Kongresem ruské úřady zařadily na seznam takzvaných zahraničních agentů a později označily za nežádoucí organizaci.

Rozjela se největší výměna vězňů mezi Západem a Ruskem od dob studené války

Evropa

Ruský soud opět prodloužil vazbu rusko-americké novinářce žijící v Česku

Evropa

Výběr článků

Načítám