Hlavní obsah

Weinstein podstoupil akutní operaci srdce

Někdejší filmový producent Harvey Weinstein, který za mřížemi čeká na nový proces kvůli obvinění ze znásilnění a sexuálního napadení žen, byl v neděli převezen z věznice věznice na Rikers Island do nemocnice Bellevue v New Yorku, aby tam podstoupil akutní operaci srdce. Stalo se tak poté, co si Weinstein stěžoval na silné bolesti na hrudi.

Foto: Adam Gray, Reuters

Harvey Weinstein

Článek

„Můžeme potvrdit, že pan Weinstein podstoupil lékařský zákrok a operaci srdce, ale více to komentovat nemůžeme,“ citovala stanice ABC News Craiga Rothfelda a Judu Engelmayera, kteří bývalého filmového producenta zastupují. „Jak jsme již dříve rozsáhle informovali, pan Weinstein trpí řadou závažných zdravotních problémů, které vyžadují průběžnou léčbu,“ dodali s tím, že jsou „vděčni“ personálu věznice za rychlou reakci.

„Je na jednotce intenzivní péče a zotavuje se po operaci srdce – to jsou všechny novinky, které máme,“ řekl listu The New York Post Rothfeld s tím, že jeho klient stále trpí „velkými bolestmi“.

Rozsudek nad Weinsteinem, v němž dostal 23 let, byl zrušen

Zahraniční

Weinsteinův právník Arthur Aidala řekl, že žádost o okamžitý převoz Weinsteina do nemocnice byla podána po jeho stížnostech na bolesti na hrudi. Aidala údajně varoval personál věznice slovy: „Ten chlap zemře během vaší služby, jestli něco neuděláte,“ napsal britský list The Guardian.

Dvaasedmdesátiletý Weinstein byl v červenci byl hospitalizován kvůli zápalu plic, cukrovce, vysokému krevnímu tlaku a covidu-19. V nemocnici se kvůli různým zdravotním problémů opakovaně ocital už dříve, v roce 2020 podstoupil operaci kvůli zprůchodnění ucpané tepny. U soudu se již dříve objevil na invalidním vozíku.

Weinstein čeká na nový proces kvůli obvinění ze znásilnění a sexuálního napadení poté, co newyorský nejvyšší soud začátkem tohoto roku zrušil jeho předchozí odsouzení ke 23 letům vězení z roku 2020. Soud tehdy konstatoval, že během původního procesu byla zahrnuta svědectví žen, jejichž obvinění nebyla součástí případu, což podle něj vedlo k tomu, že se Weinsteinovi nedostalo spravedlivého procesu.

Weinsteinovi nicméně hrozí ještě jiný proces, když kancelář okresního prokurátora na newyorském Manhattanu vyšetřuje dalších šest obvinění ze sexuálního napadení. Kvůli předběžnému slyšení k tomuto případu se měl Weinstein před soudem objevit tento čtvrtek.

Kromě toho byl už Weinstein odsouzen k 16 letům vězení za znásilnění v odděleném procesu v Kalifornii. Dva případy sexuálního napadení řešila i britská justice, prokuratura však případ minulý týden po přezkoumání důkazů stíhání zastavila

Celkem proti Weinsteinovi vzneslo různá obvinění týkající se sexuálního napadení okolo stovky lidí, přičemž většina případů je již promlčená – nejstarší případy se datují do konce 70. let.

Jeho kauza byla významným impulsem pro rozšíření vlny #MeToo, upozorňující na případy sexuálního zneužívání ze strany mocných vlivných mužů. Weinstein, kdysi prominentní postava filmového průmyslu a spoluzakladatel filmového studia Miramax, navzdory množství obvinění stále trvá na své nevině.

Weinstein dostal 16 let za další znásilnění

Amerika

Výběr článků

Načítám