Hlavní obsah

Využijte své vztahy a zastavte krveprolití na Ukrajině, vyzval Pavel Čínu v OSN

Členství v Radě bezpečnosti OSN není privilegium. Je to hlavně zodpovědnost bránit globální mír a bezpečnost, kterou členům rady ostatní svěřují, řekl český prezident Petr Pavel na středečním zasedání Rady bezpečnosti na téma „Leadership pro mír“ v New Yorku. Zároveň zkritizoval její členy Rusko a Čínu s tím, že svou roli řádně neplní.

Foto: Julia Demaree Nikhinson, ČTK/AP

Petr Pavel

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

„Rusko dělá úplný opak. Jeho válka na Ukrajině otřásá základy naší kolektivní bezpečnosti. Ruský cíl podmanit si Ukrajinu silou má dalekosáhlé následky za hranice oblasti,“ prohlásil ve středu Pavel směrem ke stálému členovi Rady bezpečnosti s dodatkem, že jeho zneužívání práva veta označuje za jasný důkaz potřeby reformy této instituce.

„Ve třetím roce této války je jasné, že by toho Rusko nebylo schopné samo. Tuto příležitost chci využít, abych její zodpovědnost jakožto stálého člena Rady bezpečnosti OSN připomněl i Číně. Není udržitelné a možné, aby Čína současnou největší bezpečnostní hrozbu nadále poháněla dodáváním nástrojů, jež Rusko potřebuje k posílení svého vojenského vybavení proti Ukrajině a jejímu lidu,“ obrátil svou pozornost k Pekingu.

Pavel v OSN vyzval k velké reformě Rady bezpečnosti

Svět

„Čína by měla plnit roli, kterou chce zastávat. Proto ji vyzývám, aby použila své ojediněle blízké vztahy s Ruskem a zajistila konec krveprolití na Ukrajině a všech s tím spojených hrozeb vůči světové bezpečnosti,“ uvedl prezident Pavel.

O potřebě reformy Rady bezpečnosti mluvil Pavel ve středu už dříve v projevu před Valným shromážděním OSN. O roli Pekingu pak mluvil při následném brífinku s novináři. „Chce-li se Čína stát respektovaným globálním hráčem, tak se to netýká jenom ekonomiky, financí, ale týká se to také jednoznačné odpovědnosti za bezpečnost ve světě,“ řekl jim český prezident.

„A pokud dnes je Čína jedním z hlavních spojenců Ruska v agresi, tak se vlastně nepřímo na té agresi podílí, a tím pádem také na neschopnosti Rady bezpečnosti ten problém řešit,“ dodal Pavel.

Pavel po povodních ve střední Evropě vyzval OSN k řešení klimatické krize

Amerika

Výběr článků

Načítám