Hlavní obsah

Volte Kamalu, vyzval Američany renomovaný list The New York Times

Renomovaný deník The New York Times vyzval Američany, aby v listopadových prezidentských volbách dali hlas kandidátce demokratů a nynější viceprezidentce Kamale Harrisové. Podle listu je republikánský uchazeč Donald Trump pro výkon funkce hlavy státu morálně nezpůsobilý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

The New York Times připustil, že Harrisová nemusí být nutně pro každého voliče dokonalou kandidátkou. Zejména ne pro ty, kteří jsou frustrovaní neschopností vlády napravit to, co je rozbité – od imigračního systému přes veřejné školy a náklady na bydlení až po násilí páchané střelnými zbraněmi, pokračuje list.

„Přesto naléháme na Američany, aby porovnali výsledky paní Harrisové s výsledky jejího oponenta. Paní Harrisová je více než nezbytnou alternativou,“ zdůrazňuje The New York Times.

Na mezinárodní scéně by Harrisová podle deníku pracovala na udržení a posílení spojenectví s podobně smýšlejícími národy, které již dlouho prosazují americké zájmy v zahraničí a pomáhají udržet národní bezpečnost.

Trumpova neskrývaná náklonnost k diktatuře a silným mužům je všechno, jen ne vtipná.
New York Times

„Trump, který dlouho chválil autokraty, jako je (ruský prezident) Vladimir Putin, (maďarský premiér) Viktor Orbán a (severokorejský vůdce) Kim Čong-un, pohrozil, že tato demokratická spojenectví rozmetá na kusy,“ varoval The New York Times.

Podle listu Trump představuje nebezpečí pro americkou demokracii. „Prokázal, že je povahově nezpůsobilý pro roli, která vyžaduje vlastnosti jako moudrost, čestnost, empatii, odvahu, zdrženlivost, pokoru a disciplínu – to, co mu nejvíce chybí,“ píše dále deník.

Trump nehodlá znovu kandidovat, pokud v listopadu prohraje

Volby USA

Většina prezidentských voleb v USA, pokračuje The New York Times, je ve svém jádru o dvou různých vizích Ameriky daných konkurencí v politice a principy. „Tohle je o něčem zásadnějším. Jde o to, zda pozveme do nejvyššího úřadu v zemi muže, který neomylně odhalil, že bude degradovat hodnoty, vzdorovat normám a demontovat instituce, které učinily naši zemi silnou,“ míní list s tím, že pokud se tomu Američané nepostaví, zasadí Trump „hlubokou a trvalou škodu naší demokracii“.

Republikánská strana je v současné době „více než jen nástroj“ v rukou Trumpa, v jeho snaze dostat se znova k moci. Jeho druhé volební období by bylo mnohem škodlivější a rozdělující než to první, soudí The New York Times.

Deník připomíná Trumpův příslib, že v případě svého znovuzvolení by byl „jiným typem prezidenta“, jenž nebude omezován kontrolními mechanismy zabudovanými do amerického politického systému. „Jeho slib, že bude ‚diktátorem od prvního dne‘, mohl být skutečně vtipem. Ale jeho neskrývaná náklonnost k diktatuře a silným mužům je všechno, jen ne vtipná,“ dodává americký deník.

The New York Times tradičně dává doporučení Američanům před každými prezidentskými volbami. Většinou vyzývá k volbě kandidátů Demokratické strany. Republikána podpořil list naposledy v roce 1956, kdy se o znovuzvolení ucházel Dwight Eisenhower, který tehdy také vyhrál ziskem 57,6 procenta hlasů.

„Harrisová se narodila mentálně postižená,“ burcoval Trump

Amerika

Související články

Výběr článků

Načítám