Článek
U lidí, kteří mají v moči vysokou koncentraci nitrosaminu NNAL, je riziko vzniku rakoviny plic dvojnásobné v porovnání s kuřáky s nižší koncentrací NNAL v moči, uvádějí vědci. Kuřákům, kteří mají zvýšené množství NNAL a močového metabolitu nikotinu zvaného kotinin, hrozí více než osmkrát vyšší riziko rakoviny plic než kuřákům s nižší koncentrací těchto dvou látek v moči. Vdechnutý nikotin je ze 70 procent metabolizován v organismu, především v játrech, na kotinin.
U lidí, kteří mají v moči vysokou koncentraci nitrosaminu NNAL, je riziko vzniku rakoviny plic dvojnásobné v porovnání s kuřáky s nižší koncentrací NNAL v moči, uvádějí vědci. Kuřákům, kteří mají zvýšené množství NNAL a močového metabolitu nikotinu zvaného kotinin, hrozí více než osmkrát vyšší riziko rakoviny plic než kuřákům s nižší koncentrací těchto dvou látek v moči. Vdechnutý nikotin je ze 70 procent metabolizován v organismu, především v játrech, na kotinin.
U lidí, kteří mají v moči vysokou koncentraci nitrosaminu NNAL, je riziko vzniku rakoviny plic dvojnásobné v porovnání s kuřáky s nižší koncentrací NNAL v moči, uvádějí vědci. Kuřákům, kteří mají zvýšené množství NNAL a močového metabolitu nikotinu zvaného kotinin, hrozí více než osmkrát vyšší riziko rakoviny plic než kuřákům s nižší koncentrací těchto dvou látek v moči. Vdechnutý nikotin je ze 70 procent metabolizován v organismu, především v játrech, na kotinin. NNAL je jedním ze sedmi nitrosaminů obsažených v tabákovém kouři. Nitrosaminy byly již dlouho považovány za nejškodlivější složky tabákového kouře. Protože jejich zdraví nebezpečné účinky jsou již dlouho známy, státní orgány přísně kontrolují jejich obsah v potravinách, zejména v uzeninách.
U lidí, kteří mají v moči vysokou koncentraci nitrosaminu NNAL, je riziko vzniku rakoviny plic dvojnásobné v porovnání s kuřáky s nižší koncentrací NNAL v moči, uvádějí vědci. Kuřákům, kteří mají zvýšené množství NNAL a močového metabolitu nikotinu zvaného kotinin, hrozí více než osmkrát vyšší riziko rakoviny plic než kuřákům s nižší koncentrací těchto dvou látek v moči. Vdechnutý nikotin je ze 70 procent metabolizován v organismu, především v játrech, na kotinin. NNAL je jedním ze sedmi nitrosaminů obsažených v tabákovém kouři. Nitrosaminy byly již dlouho považovány za nejškodlivější složky tabákového kouře. Protože jejich zdraví nebezpečné účinky jsou již dlouho známy, státní orgány přísně kontrolují jejich obsah v potravinách, zejména v uzeninách.
U lidí, kteří mají v moči vysokou koncentraci nitrosaminu NNAL, je riziko vzniku rakoviny plic dvojnásobné v porovnání s kuřáky s nižší koncentrací NNAL v moči, uvádějí vědci. Kuřákům, kteří mají zvýšené množství NNAL a močového metabolitu nikotinu zvaného kotinin, hrozí více než osmkrát vyšší riziko rakoviny plic než kuřákům s nižší koncentrací těchto dvou látek v moči. Vdechnutý nikotin je ze 70 procent metabolizován v organismu, především v játrech, na kotinin. NNAL je jedním ze sedmi nitrosaminů obsažených v tabákovém kouři. Nitrosaminy byly již dlouho považovány za nejškodlivější složky tabákového kouře. Protože jejich zdraví nebezpečné účinky jsou již dlouho známy, státní orgány přísně kontrolují jejich obsah v potravinách, zejména v uzeninách. Zjištění může pomoci vysvětlit, proč někteří kuřáci rakovinou onemocní a jiní ne. Zřejmě souvisí s odbouráváním látek v těle.
U lidí, kteří mají v moči vysokou koncentraci nitrosaminu NNAL, je riziko vzniku rakoviny plic dvojnásobné v porovnání s kuřáky s nižší koncentrací NNAL v moči, uvádějí vědci. Kuřákům, kteří mají zvýšené množství NNAL a močového metabolitu nikotinu zvaného kotinin, hrozí více než osmkrát vyšší riziko rakoviny plic než kuřákům s nižší koncentrací těchto dvou látek v moči. Vdechnutý nikotin je ze 70 procent metabolizován v organismu, především v játrech, na kotinin. NNAL je jedním ze sedmi nitrosaminů obsažených v tabákovém kouři. Nitrosaminy byly již dlouho považovány za nejškodlivější složky tabákového kouře. Protože jejich zdraví nebezpečné účinky jsou již dlouho známy, státní orgány přísně kontrolují jejich obsah v potravinách, zejména v uzeninách. Zjištění může pomoci vysvětlit, proč někteří kuřáci rakovinou onemocní a jiní ne. Zřejmě souvisí s odbouráváním látek v těle.
U lidí, kteří mají v moči vysokou koncentraci nitrosaminu NNAL, je riziko vzniku rakoviny plic dvojnásobné v porovnání s kuřáky s nižší koncentrací NNAL v moči, uvádějí vědci. Kuřákům, kteří mají zvýšené množství NNAL a močového metabolitu nikotinu zvaného kotinin, hrozí více než osmkrát vyšší riziko rakoviny plic než kuřákům s nižší koncentrací těchto dvou látek v moči. Vdechnutý nikotin je ze 70 procent metabolizován v organismu, především v játrech, na kotinin. NNAL je jedním ze sedmi nitrosaminů obsažených v tabákovém kouři. Nitrosaminy byly již dlouho považovány za nejškodlivější složky tabákového kouře. Protože jejich zdraví nebezpečné účinky jsou již dlouho známy, státní orgány přísně kontrolují jejich obsah v potravinách, zejména v uzeninách. Zjištění může pomoci vysvětlit, proč někteří kuřáci rakovinou onemocní a jiní ne. Zřejmě souvisí s odbouráváním látek v těle. Rakovinou plic onemocní zhruba každý desátý kuřák. Ročně tato nemoc zabíjí 1,2 miliónu lidí na světě a v celosvětovém měřítku je rakovina plic nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu.
U lidí, kteří mají v moči vysokou koncentraci nitrosaminu NNAL, je riziko vzniku rakoviny plic dvojnásobné v porovnání s kuřáky s nižší koncentrací NNAL v moči, uvádějí vědci. Kuřákům, kteří mají zvýšené množství NNAL a močového metabolitu nikotinu zvaného kotinin, hrozí více než osmkrát vyšší riziko rakoviny plic než kuřákům s nižší koncentrací těchto dvou látek v moči. Vdechnutý nikotin je ze 70 procent metabolizován v organismu, především v játrech, na kotinin. NNAL je jedním ze sedmi nitrosaminů obsažených v tabákovém kouři. Nitrosaminy byly již dlouho považovány za nejškodlivější složky tabákového kouře. Protože jejich zdraví nebezpečné účinky jsou již dlouho známy, státní orgány přísně kontrolují jejich obsah v potravinách, zejména v uzeninách. Zjištění může pomoci vysvětlit, proč někteří kuřáci rakovinou onemocní a jiní ne. Zřejmě souvisí s odbouráváním látek v těle. Rakovinou plic onemocní zhruba každý desátý kuřák. Ročně tato nemoc zabíjí 1,2 miliónu lidí na světě a v celosvětovém měřítku je rakovina plic nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu.
"Kouření vede k rakovině plic, ale v tabákovém kouři je asi 60 možných karcinogenů. Čím přesněji identifikujeme 'pachatele', tím lepší budeme v předpovídání rizika," říká Jian-Min Yuan z Minnesotské univerzity, který zjištění vědeckého týmu představil Americké asociaci pro výzkum rakoviny.