Hlavní obsah

V USA stávkují zaměstnanci hotelů

Zatím asi 10 tisíc zaměstnanců hotelů ve Spojených státech vstoupilo v neděli do stávky za zvýšení platů poté, co se vedení odborů nedohodlo s provozovateli sítě hotelů Marriott, Hilton a Hyatt. Stávka začala o prodlouženém víkendu, na 1. 9. totiž v USA připadá Svátek práce. Informovala o tom televize CNN s tím, že do stávky se možná připojí další hotelový personál.

Foto: Reuters

Stávkující zaměstnanci hotelu v Honolulu

Článek

Odbory Unite Here, které sdružují asi 280 tisíc zaměstnanců hotelů, kasin či restaurací ve Spojených státech a Kanadě, uvedly, že do stávky se zatím zapojilo 24 hotelů v osmi městech, včetně San Franciska, San Diega, Honolulu, Bostonu či Seattlu. Stávka by měla trvat asi tři dny.

Hotelový personál si stěžuje, že zatímco turistika a ubytování v hotelích se už vrátily na úroveň před pandemií covidu-19, jejich platy se nezvýšily. Zaměstnavatelé podle nich také využili omezení cestovního ruchu během pandemie ke snížení počtu personálu i omezení hotelových služeb.

„Hotelový průmysl se od pandemie už zotavil a ceny pokojů jsou na rekordních maximech,“ uvedla Gwen Millsová, šéfka odborů Unite Here. „Zaměstnanci hotelů si ale nemohou dovolit žít ve městech, kde hotely vítají své hosty. Příliš mnoho hotelových zaměstnanců musí mít dvě a někdy i tři zaměstnání, aby vyžili,“ dodala.

Americký výrobce raket dostal pokutu za vývoz obranných technologií do Ruska, Číny a Íránu

Amerika

Související články

Výběr článků

Načítám