Hlavní obsah

V USA po 17 letech dopadli znásilňovače se smrdutým dechem

V americkém státě Kalifornie policie zadržela pětapadesátiletého Tuena Kita Leea, který byl před 17 lety v Massachusetts v nepřítomnosti odsouzen za brutální znásilnění ženy, jež ho identifikovala na základě jeho páchnoucího dechu. Informoval o tom americký list The New York Times (NYT), podle něhož Lee nedlouho před vynesením rozsudku ze státu uprchl.

Foto: U.S. Marshalls

Snímek ze zatýkání muže

Článek

Lee žil v posledních deseti letech s nic netušící ženou nedaleko města Danville v Kalifornii. Nikdy se ale nevzali a vše, co vlastnili, bylo napsáno na jeho družku, uvedl americký list.

V úterý ale spadla klec, když násilníka zastavila policie ve chvíli, kdy společně s družkou opouštěl domov. Po zastavení vozidla si Lee svoji identitu nejprve vymyslel, když ale strážníci chtěli vidět průkaz totožnosti, Lee kápl božskou a řekl, kdo ve skutečnosti je. Později byl identifikován i pomocí otisků prstů.

„Nemůže to být on. Je to dobrý muž,“ dušovala se přítelkyně, když jí vyšetřovatelé ukazovali fotografii hledaného Leea. Posléze se rozbrečela. „Byla úplně v šoku. Mám pro ni pochopení. Její život se obrátil vzhůru nohama. Neměla ani tušení, kdo to je,“ prohlásil Chris Tamayo, vyšetřovatel z U.S. Marshals Service v severní Kalifornii.

Stevard natáčel devítiletou holčičku na záchodě. Je to její chyba, šokují americké aerolinky

Amerika

Tamayo dále uvedl, že Lee byl během vyšetřování úřady propuštěn na kauci. Ještě před vynesením rozsudku ale z Massachusetts uprchl nejprve do New Yorku a posléze do San Franciska, kde se se ženou zhruba před deseti lety seznámil.

Pětapadesátiletý Lee byl v roce 2007 shledán vinným z brutálního znásilnění servírky, která pracovala v restauraci vlastněné její rodinou v Quincy jižně od Bostonu. Agentura AP uvedla, že se jednalo o jeho kolegyni.

Podle policie ke znásilnění došlo 2. února 2005, když se Lee vloupal s maskou na hlavě do jejího domu, kde ji držel na zemi, vyhrožoval jí nožem, přivázal ji k posteli a brutálně ji znásilnil.

Ženu o několik hodin později našel její přítel, který se vydal do jejího domu poté, co mu nezvedala telefon.

Odsouzeného americké úřady přezdívají „bad breath rapist“, tedy znásilňovač se smrdutým dechem. Právě jeho pach z úst totiž poznala oběť při identifikaci. S činem ho ovšem spojuje také DNA, uvedli vyšetřovatelé.

Agentura AP dále uvedla, že americké úřady udržovaly případ mediálně při životě. Jeho fotografie se několikrát objevila v televizním pořadu „America's Most Wanted“, v němž se mluví právě o nejhledanějších osobách v USA.

V Ohiu vybuchla banka. Jeden mrtvý, sedm zraněných

Amerika

Výběr článků

Načítám