Hlavní obsah

V Libanonu se rozpoutává peklo. Přerušte boje a začněte jednat, vyzvaly země Izrael

K jednadvacetidennímu přerušení bojů mezi Izraelem a Libanonem vyzvaly v noci na čtvrtek Spojené státy, Francie, Evropská unie, Saúdská Arábie a další západní a arabské země. Na jednání Rady bezpečnosti OSN francouzský ministr zahraničí Jean-Noël Barrot řekl, že Paříž a Washington vypracovaly návrh na uzavření takového příměří.

Foto: Pamela Smith, ČTK/AP

Zasedání Valného shromáždění OSN, ilustrační foto

Článek

„V uplynulých dnech jsme s americkými partnery pracovali na návrhu na dočasné příměří o délce 21 dnů,“ uvedl šéf francouzské diplomacie Jean-Noël Barrot. Během příměří by se měla uskutečnit další jednání mezi Izraelem a Hizballáhem o situaci na jihu Libanonu a severu Izraele. Barrot uvedl, že návrh na příměří bude brzy zveřejněn, podle některých zdrojů se tak stane v příštích hodinách. „Očekáváme, že ho (příměří) obě strany přijmou bez průtahů,“ dodal ministr.

„V Libanonu se rozpoutává peklo,“ uvedl generální tajemník OSN António Guterres a pokračoval: „Svět nemůže dopustit, aby se z Libanonu stalo další Pásmo Gazy.“ Poukázal na situaci na palestinském území, kde boje mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás způsobily velké ztráty na životech a výrazné zhoršení humanitární situace.

Je načase ukončit válku a začít jednat, vyzval Biden Izrael a Hamás

Amerika

„Region je na pokraji naprosté katastrofy. Pokud se situace nevyřeší, tak svět bude čelit katastrofálním následkům,“ uvedl před zasedáním Rady bezpečnosti OSN šéf íránské diplomacie Arakčí. Podle něj Izrael překročil svými rozsáhlými údery na Libanon z uplynulých dnů všechny meze. V případě izraelské ofenzivy by Írán podpořil „všemi prostředky“ Libanon.

Zástupce Izraele při OSN Danon řekl před zveřejněním výzvy k příměří, že jeho země chce řešit bezpečnost u hranice s Libanonem diplomatickými prostředky. Na oficiální reakci izraelské vlády na výzvu k příměří se stále čeká. Ve čtvrtek by do New Yorku měl přicestovat izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který v pátek vystoupí na Valném shromáždění OSN.

Operace Šípy severu zlikvidovala dvojku Hizballáhu, Izrael opět udeřil na Bejrút

Blízký a Střední východ

Izrael v posledních dnech velmi rozšířil rozsah svých úderů na Libanon, které podle místních úřadů stály od pondělí život více než 600 lidí. Izrael tvrdí, že útočí na libanonské hnutí Hizballáh, které od října opakovaně ostřeluje sever Izrael. Tam musela část obyvatel opustit své domovy.

„Pokud diplomacie nedokáže zajistit našim obyvatelům návrat domů, tak použijeme všechny další prostředky, které máme v souladu s mezinárodním právem k dispozici,“ uvedl Danon. Ve středu izraelská armáda uvedla, že bude pokračovat ve svých úderech. Kvůli možné pozemní operaci v Libanonu armáda povolala dodatečné zálohy.

Hizballáh odpálil raketu na Tel Aviv, chtěl zasáhnout sídlo Mosadu

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám