Hlavní obsah

USA sužuje vlna dezinformací. Komplikuje obnovu po hurikánu Helene, všímá si americký tisk

Poté, co na konci minulého měsíce na jihovýchodě Spojených států udeřila silná bouře Helene, zasáhla obyvatele další smršť – fámy na sociálních sítích o tom, že hurikán byl uměle vytvořený nebo že se po něm chystá zabavování pozemků. Činitelé v poničených oblastech si stěžují, že jim dezinformace komplikují práci, uvádí americká média.

Foto: Luis Santana, ČTK/AP

Evakuace obyvatel zaplavených čtvrtí Crystal River na Floridě

Článek

Šíření nejrůznějších nepodložených tvrzení přiživovaly v posledních dnech i vlivné osobnosti včetně exprezidenta Donalda Trumpa nebo miliardáře Elona Muska, který na své sociální síti X často sdílí nepravdivá nebo zavádějící tvrzení. Příval dezinformací byl tak silný, že federální agentura pro krizové situace FEMA spustila stránku, kde se snaží zvěsti uvádět na pravou míru.

„Nikdy jsem nic takového neviděl,“ řekl listu The New York Times (NYT) šerif v jednom z okresů na západě státu Severní Karolína. Aaron Ellenburg uvedl, že již několik dní vyvrací nepodložená tvrzení o tom, že lidem bude zabavena půda kvůli těžbě lithia nebo že buldozery v oblasti zahrabávají těla mrtvol. „Mám těch hovadin plné zuby,“ dodal.

Dezinformační vlna přišla záhy po úderu bouře, která napříč několika státy zabila nejméně 230 lidí. Den po přívalových deštích v Severní Karolíně narazila místní obyvatelka Nicole McNeilová na zprávu, že se na oblast valí druhá bouře, popisuje list The Washington Post (WP). Ženě to způsobilo panický záchvat, protože věděla, že nemá v nádrži dost benzínu, aby se mohla evakuovat. „Ukázalo se, že druhá bouřka byla nesmyslná fáma,“ řekla McNeilová.

Odstartovala mise Hera na ochranu Země před asteroidy, podílejí se i Češi

Věda a školy

V následujících dnech se objevily mnohé další. Lokální web The News & Observer ve svém přehledu dezinformací zmiňuje i tvrzení, že hurikán Helene vytvořila vláda. Tento výmysl přiživila i republikánská kongresmanka a hlasatelka konspiračních teorií Marjorie Taylorová Greeneová, když na X minulý týden napsala: „Ano, dovedou ovládat počasí.“

Značná část dezinformací cílí na práci FEMA, která podporuje operace napříč zasaženou oblastí. Exprezident a republikánský kandidát do Bílého domu Trump v uplynulých dnech pomáhal šířit nařčení, že agentura nemá dost peněz na podporu obětí hurikánu, protože utratila „miliardy dolarů“ na ubytování pro imigranty.

Skutečnost je taková, že FEMA nedávno dostala 650 milionů dolarů na program na podporu přistěhovalců, přičemž tyto prostředky jsou zcela oddělené od rozpočtu na zvládání katastrof. Řada médií přitom podotýkala, že Trumpova vláda v roce 2019 převedla část prostředků určených na operace po živelních pohromách, aby pokryla náklady spojené s migrací.

Na jihovýchodě USA i po více než týdnu pokračují práce na obnově dodávek elektřiny nebo opravě silnic poničených bouří Helene. Jak výrazně tyto operace komplikuje šíření nepodložených tvrzení, není zcela jasné, řada činitelů ovšem v posledních dnech vyzývala obyvatele, aby si informace lépe ověřovali.

Úřednice Kerry Gilesová, která působí ve stejném okrese jako šerif Ellenburg, řekla televizi CNN, že vyvracení dezinformací „si vyžádalo prostředky, které mohly být efektivněji vynaloženy při práci na obnově“. Deník WP zase popsal incident, kdy se stovky lidí zbytečně evakuovaly kvůli nepravdivé informaci o hrozícím protržení hráze.

List NYT poznamenal, že po živelních pohromách obvykle přibývá dezinformací o změně klimatu, což USA v poslední době zažily po záplavách, vedrech i požárech. „Nepravdivá tvrzení tyto události připisují spiknutím globalistů, žhářství nebo tzv. energetickým zbraním. Mnohdy se opírají o staré záběry nebo obrázky vytvořené umělou inteligencí, jakož i zavádějící argumenty od ropného a plynového průmyslu, politiků a zahraničních aktérů,“ uvedl deník.

Podle CNN vývoj kolem Helene nevěstí nic dobrého vzhledem k nadcházejícím prezidentským volbám v USA. „Jestli si myslíte, že ty lži, překrucování a zcela neinformované komentáře o FEMA jsou špatné, jen počkejte, co bude za měsíc,“ komentoval situaci reportér magazínu The Atlantic Tim Alberta.

Hurikán Helene má už v USA přes padesát obětí

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám